Main Content

Basketbal: Novým trénerom reprezentácie mužov je Miroslav Grznár (3)

streda, 5. jún 2013 16:05 | Autor: TASR

Bratislava 5. júna (TASR) - Novým trénerom slovenskej basketbalovej reprezentácie mužov je Miroslav Grznár. Pre TASR to konštatoval prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Jaroslav Janáč a dodal, že je o tom rozhodnuté už približne dva mesiace.

"Zostavili sme určitý rebríček, z ktorého nakoniec vzišiel ako nový tréner pán Grznár. Hlavným adeptom bol pán František Rón. Avšak vzhľadom na finančnú situáciu na SBA a náročný program, ktorý v poslednom čase mal, nereflektoval na tento post. Medzi nominovanými bol aj Ivan Kurilla, ktorý však vedie 'dvadsiatku' a tretí bol Miro, ktorý ponuku prijal," uviedol Janáč a dodal: "Grznár je už takmer dva mesiace zvolený, má aj menovací dekrét. Všetko je tak, ako má byť. Len sme to nedávali do médií. Neinformovali sme, lebo nám chýba tlačové oddelenie a veci s tým súvisiace. Sme poddimenzovaní a kapacitne nestíhame."

Grznár, v danom čase na rokovaní, sa v prvej reakcii pre TASR vyjadril len stručne: "Dostal som menovací dekrét od prezidenta a výkonný výbor to pravdepodobne schválil."

Nový kouč má o svojom tíme jasnú predstavu. "Okolo mládeže a reprezentácií robím od roku 2005. Sledujem vývoj v mládežníckom basketbale. Odvtedy viacerí hráči dospeli a hrajú v extraligových mužstvách. Do výberového konania som išiel s tým, že by som chcel postaviť tím práve na novej generácii hráčov," uviedol Grznár na margo svojho rozhodnutia uchádzať sa o post reprezentačného kormidelníka.

Slovenských basketbalistov už o mesiac čaká príprava na predkvalifikáciu ME 2015, v ktorej sa stretnú s Maďarskom a Bieloruskom. SBA zatiaľ dohodla pre reprezentačný tím dva prípravné zápasy s Bulharskom (16.-17.7.). Grznár si však uvedomuje, že tím sa bude musieť popasovať s časovou tiesňou. "Práca bude o to ťažšia, že aj talentovaní hráči, ktorých máme, hrávajú veľmi málo. Nie je nič horšie, ako keď dostanete hráčov, ktorí nie sú 'vyhratí'. Práve tu vidím najväčší problém. Uvidíme aj to, v akom zdravotnom stave sa budú nachádzať. Musíme tiež vyriešiť otázku okolo Antona Gavela, ktorý prijal nemecké občianstvo. Už sme v tejto veci trochu apelovali na ministerstvo vnútra a ministerstvo školstva," povedal nový kormidelník a dodal: "Príprava by mala odštartovať 10. júla, stále sa to však odsúva. Ekonomická situácia je však taká, aká je. Uvedomujem si, že teraz je dôležitá najmä ženská reprezentácia, ktorá cestuje na ME. Okrem toho máme aj mládežnícke reprezentácie, o ktoré treba dbať. To všetko zapríčiňuje, že mužskú reprezentáciu stále odsúvajú a odsúvajú. Nie je to dobré pre hráčov ani pre mňa. Takto to jednoducho nejde, že začneme mesiac pred prípravou iba zháňať hráčov. To už malo byť zariadené v marci-apríli. Desiaty júl je posledný kritický termín."

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v 5. odseku.