Main Content

Thajský box: Moravčíka láka európsky opasok, vyzval oň 'Snipera' z Holandska

piatok, 31. máj 2013 11:05 | Autor: TASR

Banská Bystrica 31. mája (TASR) - Dracula proti Sniperovi, alebo Vladimír Moravčík vesus Marco Piqué, také je hlavné lákadlo sobotňajšieho predstavenia profiligy Muay Thai na banskobystrickom Zimnom štadióne. Takmer doslova, do roka a do dňa, sa thajboxer Moravčík vrátil medzi svojich priaznivcov, do domáceho ringu a krach si nepripúšťa. Vlani nestačil na Thajčana Jodsanklaia Fairtexa v bitke o opasok svetového šampióna najprestížnejšej verzie WMC a teraz sa pokúsi renomé vyleštiť, lákadlom sa stal európsky opasok v hmotnosti do 76 kg a pripraviť oň musí holandského 'buldoga'.

Vladimír Moravčík sa minulý rok zaprisahával, že sa poučí a vráti v oslnivejšej forme. "Vtedy na konci mája mi zápas s Jodsanklaiom nevyšiel, mal som trochu aj zdravotné problémy, nenačasoval som dobre zápas. Teraz vyzerám lepšie, cítim sa skvele, aj keď v tomto chrípkovom čase som sa nevyhol úplne vírusom. Úprimne sa na túto akciu teším, doma veľmi rád boxujem a verím, že tentoraz aj s víťazným koncom."

Zo súpera vyžaruje rešpekt, obavy však Vladimír Moravčík potláča. "Je to skúsený borec ako každý, s kým teraz zvyknem zápasiť. Jednoducho import z Holandska, preferuje skôr holandský štýl nad thajským, no nemá problém pod plnými thajskými pravidlami boxovať. Je držiteľom európskeho pásu WMC, najprestížnejšej asociácie thajského boxu, a ja ho oň vyzývam, to je momentálne najzákladnejšia rovnica tohto súboja."

Čeliť bude opäť exotike, po Thajčanovi borcovi tmavšej pleti, pôvodom zo Surinamu. "Je mi to jedno, akú má pokožku, patrí do svetovej špičky a ja si nemôžem vyberať súperov, ktorých by som zdolával hneď v prvom kole. Diváci sa určite majú na čo tešiť."

Po vlaňajšej bolesti súvisiacej s knokautom uštedreným od Jodsanklaia sľuboval Vladimír Moravčík, že sa poučí. "Príprava nabrala úplne iné obrátky, oslovili sa ľudia, pribudli tréneri, pokrok nastal v životospráve. Už som vo vyššej váhe, nemusím chudnúť ako predtým, čo ma oslabovalo a v zápase mi chýbala sila. Teraz som v 76-ke, pre mňa optimálnej hmotnosti, čo považujem za najvýznamnejšiu zmenu."

Stratégia sa ponúka skôr opatrná a presne takú, spočiatku úspornú, 'Dracula' sľubuje. "Zápasíme na päť kôl, nerozbalím všetok arzenál v prvom kole. Asi bude oťukávacie, musím byť ostražitý. Ak Holanďan videl môj zápas s Jodsanklaiom, ktorý ma nachytal hneď v úvode, tak si možno zvolí podobnú taktiku a vybehne na mňa. Ja sa do nejakých prestreliek nebudem púšťať a rozložím si sily, aby som s prehľadom odboxoval. Budem mať proti sebe komplexného borca, dôraz zvyknú Holanďania klásť na ruky, zatvárajú výpady nohami, disponujú dobrými kolenami. Jediná moja výhoda by mohla byť v klinčoch, kde by som mohol uplatniť techniku."

Prednedávnom pred Vladimírom Moravčíkom ušiel z ringu ďalší Holanďan Nieky Holzken. "Určite sa nezľakol, je to tiež svetová špička, asi vzniklo nedorozumenie. Presadzovali si svoje pravidlá, na ktorých sme neboli dohodnutí, zbalili sa a odišli. Takto by sa profesionál nemal správať, dosť ma to sklamalo. Teraz môj ďalší súper z Holandska určite neujde, inšpiruje ma on samotný i európsky titul a rovnako aj jeho."

Budúcnosť si Vladimír Moravčík nenalinkoval. "Nič neplánujem, stačilo mi, že všetky predchádzajúce zápasy boli pre mňa vrcholové. Ťažko predpovedať, koľko ešte v ringu vydržím, ak teraz zvíťazím a získam európsky pás, možno o rok sa sústredím na svetový. V tomto športe som už dosť veľa dokázal, s množstvom titulov, v každom zápase chcem byť úspešný a na tomto fakte nehodlám nič meniť."

Spoluorganizátor podujatia Vladimír Piperek výstižne ponúka lahôdky gala večera bojovníkov. "Diváci sa môžu tešiť na titulový zápas Vladimíra Moravčíka s Marcom Piquém, kde sa bude bojovať o opasok európskeho šampiona WMC a aj na pyramídu ôsmich bojovníkov, všetko majstrov svojej krajiny z Česka, Bulharska, Dánska, Francúzska, Estónska, Srbska, Poľska a Maďarska o opasok medzinárodného šampióna Youngblood – WMC do 71 kg. Aj ostatné zápasy sme neskutočne nadupali. Fight card je teraz oveľa kvalitnejší ako v minulom roku. Zaumienili sme si, že sa budeme neustále zlepšovať a myslím si, že sa nám to aj to podarilo."

Pre divákov sľubuje Vladimír Piperek veľkolepú šou. "Zlepšili sme aj sveteľnú i zvukovú šou, bude to obrovský zážitok. Vlani boli diváci veľmi spokojní, dokážu vyburcovať atmosféru a nepochybne sa dostanú do varu aj teraz."