Main Content

Kanoistika: Na ME do Portugalska pôjde olympijská K4

štvrtok, 23. máj 2013 21:05 | Autor: TASR

Bratislava 23. mája (TASR) - Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky oznámil vo štvrtok nomináciu na júnové ME v Portugalsku (14.-16. júna). Menoslov nominovaných mal byť pôvodne známy už v utorok, minulotýždňový Svetový pohár v Račiciach však realizačnému tímu poriadne zamotal hlavy. Podľa predstaviteľov SZRK boli nečakané najmä nepresvedčivé výkony olympijskej K4 (Gelle, Jankovec, Vlček, Tarr), ktorá už v Szegede nebola "vo svojej koži" a tento stav sa potvrdil v Račiciach, kde skončila na 8. mieste. Tesne ju však zdolala mladšia K4 (Krajčovič, Michálek, Jakubík, Demin).

"Stretli sme sa znova, zavolali sme aj všetkých štyroch pretekárov a spoločne sme prebrali situáciu. Všetky pre a proti, ako to vidia oni, či majú chuť pokračovať. Nakoniec sme sa dohodli, že na ME v Portugalsku si štvorica Gelle, Jankovec, Vlček a Tarr sadnú do jednej lode a budú bojovať o čo najlepšie umiestnenie. Bude to jediná priorita. Chalani úplne vynechajú štarty v K2," uviedol športový riaditeľ SZRK Filip Petrla.

Štvorkajak teraz čakajú spoločné tréningy, maximum zjazďovania štvorkajaka na striedačku v Komárne a v Trenčíne. "Všetci sú pripravení dať do toho všetko. Je to pre nich zodvihnutý varovný prst. Ak nepodajú dobrý výkon ani na európskom šampionáte, budeme musieť situáciu smerom k majstrovstvám sveta začať riešiť, ponúka sa viacero možností a kombinácií, ale o tých ešte teraz netreba špekulovať," dodal Petrla.

V pláne sezóny ostáva aj rozstrel oboch slovenských K4, ktorý by sa mal uskutočniť 2. a 3. júla na bratislavskom Zemníku. Lepšia z lodí bude štartovať na MS, TASR o tom informoval Prokop Slováček zo SZRK.

Nominácia na ME (Portugalsko, Montemor, 14. - 16. 6. 2013):

Ženy:

Martina Kohlová K1 200 m

Ivana Kmeťová K1 500 m

Muži:

Peter Gelle, Martin Jankovec, Erik Vlček, Juraj Tarr K4 1000 m

Ľubomír Beňo K1 200 m, K1 500 m

Matej Rusnák C1 1000 m

Rastislav Kohút C1 500 m, C1 200 m

(O právo štartu na 5000 m na ME sa slovenskí pretekári pobijú na majstrovstvách Slovenska na dlhých tratiach v Novákoch 1. - 2. júna)