Main Content

Džudo: Na ME sa Slovákom nedarilo, chudobnú bilanciu uzavrel Randl

sobota, 27. apríl 2013 14:05 | Autor: TASR

Budapešť 27. apríla (spravodajca TASR) - Na 62. majstrovstvách Európy sa štvorici slovenským džudistom v budapeštianskej hale László Pappa nedarilo. V sobotu uzavrel neradostnú bilanciu Milan Randl v hmotnosti do 90 kg, vybojoval len jedno víťazstvo a v ďalšom kole ho vyradil Talian Walter Facente na ippon. V konečnom hodnotení dosiahlo slovenské džudo len čiastkový úspech, po jednom víťaznom zápase Matúša Milichovského (-81) a Milana Randla, čo však nič nezmenilo na konštatovaní, že sa chcelo oveľa viac.

Milan Randl si nevybral dobrý deň, aj keď sa zdalo, že na tatami v sobotňajšom predpoludní vykročil tou správnou nohou. V 1. kole mal voľno, v druhom si podľa očakávania poradil so Švédom Joakimom Dvärbym, keď ho po piatich minútach základného času zvýhodnili dve napomínania súpera za pasivitu. V ďalšom kole narazil na Taliana Waltera Facenteho, silovo výborne disponovaného borca. Po 69 sekundách si Randl vyslúžil napomínanie, otvorilo sa mu aj zranené obočie, začalo krvácať a lekár mu obviazal hlavu. Tento moment akoby slovenského džudistu 'rozhodil, v polovici zápasu na ňom Talian získal juko a 1:35 pred koncom aj ippon za o-uči-gari.

V slovenskom tábore zavládlo veľké sklamanie. "Určite to nebolo podľa mojich predstách, chcel som dopadnúť oveľa lepšie," smutno skonštatoval Milan Randl. "Nepodarilo sa, vyletel som, balím sa a idem domov. Súperovi som dovolil sa presadiť, urobil si svoj úchop a ja som nevedel, ako zareagovať. Ukázalo sa, že som na tento zápas vôbec nebol pripravený, na takýto jeho štýl. Krvácajúce zranenie ma nerozhodilo, aspoň som si trochu vydýchol. Talian má asi svoje kvality, ja som si trúfal, v mojom prvom zápase s Dvärbym som sa celkom dobre naštartoval. Medzi oboma súbojmi nebolo veľa času na regeneráciu a ja zatiaľ stále nechápem, čo všetko sa na tatami udialo. Jednoducho som nevedel na neho nič vymyslieť. Úsmev cez slzy je u mňa pochopiteľný, som veľmi sklamaný."

Osobný tréner v banskobystrickej Dukle Marek Matuszek bol riadne nahnevaný. "Z toho, že to takto dopadlo a nemuselo," vyhŕklo z neho hneď po súboji Randla s Talianom. "Miňo veľmi túžil po tom, aby sa prepracoval do semifinále, ja som to videl reálne vtedy, ak zdolá práve Taliana. Jeho štýl mu nesedí a ja som sa obával možno viac, akoby bojoval o postup do semifinále. Upozorňoval som ho, čo má na tatami robiť, na čo si má dať pozor, no nepomohlo. Za pasivitu si vyslúžil napomínanie, potom druhé a bolo vidieť, že v závere odišiel, už nemal sily na to, aby sa presadil. Talian bol v úchope silnejší, svoje kvality ukázal aj v predchádzajúcom zápase s Lotyšom Milenbergsom a presne takto vyrukoval aj proti Milanovi, ktorý sa o úchop poriadne nebil a nechal sa pritom zatvárať."

Siedmy štart v kariére na ME nedopadol pre Milana Randla podľa želania. Marek Matuszek: "Všetci sme verili, že sa medaila konečne podarí. "Prvý pokus v tomto roku nevyšiel, majstrovstvá sveta CISM a svetový šampionát sú pre nás ďalšou inšpiráciou a šancou naplniť medailové ambície," dodal odhodlane Marek Matuszek a doložil: "Len treba niečo zmeniť."