Main Content

Box: Kubánski boxeri prelomili 50-ročný zákaz profesionalizmu

sobota, 27. apríl 2013 12:05 | Autor: TASR

Havana 27. apríla (TASR) - Kuba prelomila päť desaťročí trvajúci zákaz profesionálneho boxu v krajine a pripojí sa k medzinárodnej profesionálnej Svetovej sérii v boxe. Kuba má dlhoročnú tradíciu v boxerskom športe a jej reprezentanti zaznamenali celý rad významných úspechov v amatérskom ringu.

Vstup Kuby do profesionálneho boxu predstavuje významný pokrok v myslení komunistických funkcionárov, ktorí profesionálny šport odsudzovali ako nezlučiteľný s učením marxizmu-leninizmu. V novom formáte tejto súťaže bude súperiť dvanásť tímov z celého sveta, ktoré budú súperiť v sérii piatich súbojov.

"Veľmi radi privítame Kubu vo svetovej sérii," povedal C.K. Wu, prezident boxerskej federácie AIBA, ktorá zastrešuje Svetovú sériu v boxe. "Je našou povinnosťou pomôcť našim športovcom rozvíjať svoju kariéru. Naši najlepší boxeri budú súťažiť s ďalšími vynikajúcimi svetovými športovcami a budú tak mať možnosť lepšej prípravy pre olympijské hry, Panamerické hry a majstrovstvá sveta," povedal prezident Kubánskej boxerskej federácie Alberto Puig de la Barca. Kubánski pästiari získali celkovo 116 medailí zo svetových šampionátov a 67 cenných kovov z olympijských hier.