Main Content

Cyklistika: Na pretekoch Budapešť - Krakov rozdelia na prémiách 100 tisíc eur

piatok, 12. apríl 2013 16:30 | Autor: TASR

Bratislava 12. apríla (TASR) - Z iniciatívy ministrov zahraničných vecí Vyšegrádskej štvorky (V4) sa uskutoční v dňoch 17. - 18. mája 1. ročník Vyšehradských pretekov Budapešť - Krakov.

Trasa cyklistického maratónu, ktorý je otvorený pre všetkých pretekárov, meria 533 km a povedie z Budapešti cez Slovensko a Česko do poľského Krakova. Na Slovensku vedie trasa cez Bajč, Nové Zámky, Nitru, Partizánske, Nováky, Prievidzu, Žilinu, Čadcu a Turzovku. "Cieľom pretekov je prezentovať športový rozmer V4 so zameraním na zdravý životný štýl, cyklistiku a cykloturistiku," uviedol v piatok na tlačovej besede v sídle Veľvyslanectva Poľskej republiky jeho najvyšší predstaviteľ Tomasz Chloń.

Limitovaný počet pretekárov na štarte je 300, pričom organizátori majú predstavu, že 90 % by ich malo byť z krajín V4 a zvyšných 10 % z iných štátov. Štart bude s intervalom dve minúty s maximálnym počtom 15 cyklistov a minimálnym 5 pretekárov v každej skupine. Na určenie poradia skupiny sa bude počítať čas troch cyklistov. Skupinami môžu byť zoskupenia cyklistov zastupujúcich napríklad štáty, okresy, mestá, športové kluby, firmy a pod.

Premiérový ročník Vyšehradských pretekov Budapešť - Krakov sa uskutoční za otvorenej premávky. Celkove na prémiách pre jednotlivcov a družstvá rozdelia 100 tisíc eur.

Viac informácií, prihlášky, trať a časový rozpis, vypočítaný na priemernú rýchlosť 20-35 km/h, sú na www.langteam.com.pl a www.visegradbicyclerace.com. Uzávierka prihlášok je v pondelok 13. mája 2013.