Main Content

Futbal-EL: Do semifinále aj Fenerbahce a Benfica, v Bazileji sa predlžuje (2)

štvrtok, 11. apríl 2013 23:30 | Autor: TASR

Kazaň/Bratislava 11. apríla (TASR) - Futbalisti Chelsea Londýn postúpili do semifinále Európskej ligy UEFA 2012/2013. Zverenci španielskeho trénera Rafaela Beniteza síce prehrali vo štvrtkovej odvete štvrťfinále v Moskve s ruským Rubinom Kazaň 2:3, ale napriek tomu sa môžu tešiť na piatkový žreb v ústredí Európskej futbalovej únie v Nyone.

Ešte niekoľko týždňov úradujúci európsky šampión totiž v prvom zápase na Stamford Bridge vyhral 3:1 a rozhodujúci krok k postupu urobil v Rusku už v 5. minúte. To sa po dlhom nákope z vlastnej polovice dostal k lopte španielsky "znovuzrodený" kanonier Fernando Torres, ktorý lobom prekonal vysoko postaveného brankára domácich. Potom sa veľa vzrušujúcich momentov neurodilo, no začiatok druhého dejstva opäť priniesol gólové korenie. Domáci v 51. minúte vyrovnali vďaka španielskemu obrancovi Ivanovi Marcanovi, ktorý sa presadil hlavou po rohu zahranom na krátko. "The Blues" ale odpovedali o štyri minúty po rýchlom brejku, keď sa technickou strelou predviedol Nigérijčan Victor Moses. Gólová prestrelka však pokračovala, v 62. minúte turecký stredopoliar Gökdeniz Karadeniz opäť hlavou vyrovnal. Rubin sa prvýkrát dostal do vedenia v 75. minúte, keď izraelský stredopoliar Bebras Natcho rutinérsky premenil nariadený pokutový kop. Domácim sa potrebné dva góly už streliť nepodarilo, hoci sa sympaticky snažili.

Do semifinále sa vo štvrtok kvalifikikovali aj Fenerbahce Istanbul a Benfica Lisabon. Turci bez slovenského reprezentačného stredopoliara Miroslava Stocha na zápasovej súpiske remizovali na ihrisku Lazia Rím 1:1 a po domácej výhre 2:0 postúpili medzi elitné kvarteto. Benfica Lisabon po domácej výhre nad Newcastle United 3:1 v Anglicku uhrala postačujúcu remízu 1:1 a tiež ide ďalej.

Švajčiarsky majster FC Bazilej, ktorý si z Londýna priviezol remízu 2:2, síce inkasoval v súboji s Tottenhahom Hotspur ako prvý po chybe rakúskeho obrancu Aleksandara Dragovica, no potom otočil výsledok gólmi Mohameda Salaha a práve Dragovica. V 82. minúte Clint Dempsey ale jeho druhým gólom v zápase vyrovnal a muselo sa predlžovať.

odvety štvrťfinále EL 2012/2013:

Rubin Kazaň - Chelsea Londýn 3:2 (0:1)

Góly: 51. Marcano, 62. Karadeniz, 75. Natcho (z 11 m) - 5. Torres, 55. Moses

/prvý zápas: 1:3, do semifinále postúpila Chelsea/

FC Bazilej - Tottenham Hotspur 2:2 (1:1) - predlžuje sa

Góly: 27. Salah, 49. Dragovic - 23. a 82. Dempsey, ČK: 90. Vertonghen (Tottenham)

/prvý zápas: 2:2/

Lazio Rím - Fenerbahce Istanbul 1:1 (0:0)

Góly: 60. Lulič - 73. Erkin

/prvý zápas: 0:2, do semifinále postúpil Fenerbahce/

Newcastle United - Benfica Lisabon : (0:0)

Góly: 71. Cisse - 90.+1 Salvio

/prvý zápas: 1:3, do semifinále postúpila Benfica/

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 3. a 4. odsek a ďalšie sumáre