Main Content

Orientačný beh: Traja majstri sveta sa cez víkend predstavia na Slovensku

streda, 10. apríl 2013 14:30 | Autor: TASR

Bratislava 10. apríla (TASR) - Víkendový 6. ročník medzinárodných pretekov v orientačnom behu CESOM (Jarný stredoeurópsky míting) prekoná dva doterajšie rekordy. "V predchádzajúcich ročníkoch sme mali najviac 550 účastníkov, aktuálne ich už máme prihlásených 1180, rekord padne aj v počte 14 zúčastnených krajín," informoval v stredu na tlačovej besede riaditeľ pretekov Štefan Máj.

Magnetom dvojdňových pretekov v Bratislave a v Šajdíkových Humeniaciach bude účasť troch majstrov sveta: Čechov Jana Procházku a Jana Šedivého a armádneho majstra sveta Rakúšana Gernota Kerschbaumera. Na štart sa postavia aj ďalší bežci z Belgicka, Estónska, Fínska, Francúzska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Ruska, Švajčiarska, Švédska, USA a Slovenska. V kategórii Elite je prihlásených 45 pretekárok a 82 pretekárov. Vysoký záujem o štart v elitných kategóriach je aj zásluhou sobotňajšieho šprintu, ktorý je zaradený do série svetových rankingových pretekov.

"Zo slovenských reprezentantov nebude štartovať Marián Dávidík, ktorý pomaly končí s reprezentačnou činnosťou, a je už jedným z organizátorov z KOB Kobra Bratislava," uviedol podpredseda Slovenského zväzu orientačných športov Ján Mižúr. Zo slovenskej elity sa bude najviac očakávať od vlaňajšieho víťaza ankety o najúspešnejšieho orientačného bežca Michala Krajčíka (Akademik TU Košice) a Jany Macinskej z toho istého klubu, ktorí už bodovali do svetového šprintérskeho rankingu na predchádzajúcich pretekoch v Maďarsku. Súčasťou vrcholného domáceho podujatia je aj Pohár národov CEYSOM v mládežníckych kategóriách pre deti od 14 do 17 rokov.

Záštitu nad pretekmi prevzali primátor hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik a predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš. Akcia je spolufinancovaná z grantu Višegrádskeho fondu.

Slovenský zväz orientačných športov združuje v 26 kluboch 750 členov, zväčša vysokoškolákov. Šprint v orientačnom behu patrí medzi čakateľov na zaradenie do programu OH.

Program 6. ročníka CESOM

šprint, sobota 13. apríla, Bratislava, štart pred Starou tržnicou, 14.00 h, kde je aj cieľ (muži 4,2 km, prevýšenie 140 m, počet kontrolných stanovíšť 24, ženy 3,5 km, 115 m, 20 KS)

dlhá trať, nedeľa 14. apríla, Šajdíkove Humence, štart 9.30 h na futbalovom štadióne, kde je aj cieľ (muži 19,7 km, 220 m, 29 KS, ženy 12,5 km, 140 m, 25 KS)