Main Content

Futbal: Libanonskí arbitri sa cítia nevinní, odmietli ich prepustiť na kauciu

streda, 10. apríl 2013 14:30 | Autor: TASR

Singapur 10. apríla (TASR) - Traja libanonskí futbaloví rozhodcovia, ktorí v Singapure čelia obvineniam z pokusu o zmanipulovanie zápasu ázijského Pohára konfederácii, na súde odprisahali svoju nevinu. Ako informovala agentúra Reuters, súd ich žiadosť na prepustenie na kauciu v stredu zamietol. "Nedalo sa vylúčiť riziko úteku z krajiny," vysvetlila sudkyňa Kamala Ponnampalamová.

Ali Sabbagh a jeho asistenti Ali Eid a Abdallah Taleb údajne "prijali bezplatné sexuálne služby" za pokus o zmanipulovanie duelu. Sabbagh je pritom arbiter akreditovaný Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) a rozhodoval niekoľko stretnutí kvalifikácie MS 2014.

Vyšetrovanie voči trom arbitrom spustila Singapurská protikorupčná komisia CPIB. Súd by mal zasadnúť 18. apríla, ak uzná trojicu za vinných, hrozí každému z nich až päťročné väzenie ale aj maximálna pokuta 100.000 singapurských dolárov (80.500 USD).

Vo februári Europol uviedol, že stovky podozrivých futbalových zápasov boli globálne zmanipulované a zločinecká centrála sídli v Singapure. Celkovo identifikovali okolo 680 podozrivých duelov, vrátane zápasov kvalifikácie MS či stretnutí európskej Ligy majstrov. Komisia spustila vyšetrovanie po tom, čo dostala informáciu, že duel medzi singapurským klubom Tampines Rovers a indickým East Bengal (2:4) je zmanipulovaný.