Main Content

Elitná zostava základnej časti KHL podľa Sport7.sk

pondelok, 18. február 2013 15:53 | Autor: Dávid Lech

Elitná zostava základnej časti KHL podľa Sport7.sk
Elitná zostava základnej časti KHL podľa Sport7.sk | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk, foto SITA

Včera sa odohrali posledné zápasy základnej časti KHL a my môžeme s radosťou skonštatovať, že do play-off postúpil aj bratislavský Slovan. Dnes vám prinášame elitnú zostavu základnej časti podľa výberu Sport7.sk.

Brankár

Konstantin Barulin (AK Bars Kazaň)
Sezónne štatistiky: 43 zápasov, 23 víťazstiev, 1,95 inkasovaných gólov na zápas, 94% úspešnosť zásahov, 4 shutouty

Predovšetkým vďaka fantastickým výkonom 28-ročného ruského brankára sa Kazaň stala druhým najlepším celkom KHL a tiež sa môže pochváliť druhou najlepšou obranou (112 inkasovaných gólov) hneď po moskovskom CSKA (109 inkasovaných gólov). Barulin vyšperkoval svoju percentuálnu úspešnosť zákrokov na neuveriteľných 94% a s týmto číslom sa v štatistkách umiestnil na druhom mieste za Stanislavom Galimovom z Mytišči (94,3%, 25 zápasov). Barulin nezaostával ani v priemere inkasovaných gólov na zápas, keď  mu v tomto meranom údaji patrila šiesta priečka. S 2550 odchytanými minútami sa stal štvrtým najvyťaženejším brankárom ligy. Juniorský majster sveta z roku 2003 dostal u nás prednosť pred Rämöm, Janusom či Košečkinom, ktorí tiež patrili do užšieho výberu.

Obrancovia

Renat Mamašev (Neftechimik Nižnekamsk)

Sezónne štatistiky: 52 zápasov, 10 gólov, 32 asistencií, 42 bodov, +1, priemerný čas strávený na ľade: 20:30

Rodák z Moskvy sa stal najproduktívnejším obrancom ligy, keď si v 52 zápasoch zapísal do štatistík 42 bodov. Mamašev sa ako obranca stal dokonca najproduktívnejším hráčom svojho tímu a má veľkú zásluhu na tom, že Nižnekamsk ako ôsmy celok Východnej konferencie postúpil do play-off. Jeho bilancia v tabuľke pravdy +1 je skresľujúca. V priemernom tíme ako Nižekamsk je udržanie sa v kladných  číslach takmer nadľudský výkon. Mamašev bol jedným zo štyroch hráčov zo súpisky Neftechimiku, ktorí to dokázali. Na najvyťaženejšieho beka tímu, ktorý inkasoval v sezóne 150 gólov (18. najhoršia obrana ligy) je kladná bilancia obdivuhodná.

Kevin Dallman (SKA Petrohrad)

Sezónne štatistiky: 52 zápasov, 15 gólov, 23 asistencií, 38 bodov, +28, priemerný čas strávený na ľade: 22:00


Kanadský bek, ktorý odohral 154 zápasov v zámorskej NHL, patrí dlhodobo medzi najlepším zadákov KHL. Svoje skúsenosti zúročil aj v tejto sezóne, keď opäť patril medzi výkvet obrancov v lige. S hodnotou +28 sa stal lídrom štatistiky +/- a s 38 kanadskými bodmi bol druhým najproduktívnejším bekom Kontinentálnej hokejovej ligy. Dallman vynikal vo všetkých aspektoch hry. Je považovaný za najkompletnejšieho obrancu KHL, čo dokazujú aj jeho parádne štatistiky. Bývalý hokejista Bostonu, St. Louis či Los Angeles  v našej Elitnej zostave základnej časti nemohol chýbať.

Útočníci


Sergej Mozjakin (Metallurg Magnitogorsk)

Sezónne štatistiky: 48 zápasov, 35 gólov, 41 asistencií, 76 bodov, +21, priemerný čas strávený na ľade: 20:21


Krídelník Magnitogorska si túto sezónu KHL doslova podmanil. Stal sa najlepším strelcom a zároveň najproduktívnejším hráčom KHL s osembodovým náskokom pred druhým Alexom Radulovom. S 35 presnými zásahmi dorovnal rekord KHL v počte strelených gólov v základnej časti KHL, ktorí držia Jan Marek, Pavel Brendl a Marcel Hossa. Jeho vynikajúce výkony mu vyniesli predĺženie kontraktu s jeho súčasným zamestnávateľom o ďalšie štyri roky. Majster sveta z rokov 2008 a 2009 sa oproti minuloročnej sezóne zlepšil o 37 kanadských bodov. V KHL odohral 31-ročný útočník 267 zápasov, v ktorých pozbieral 318 bodov za 143 gólov a 175 asistencií.

Jevgenij Malkin (Metallurg Magnitogorsk)

Sezónne štatistiky: 37 zápasov, 23 gólov, 42 asistencií, 65 bodov, +23, priemerný čas strávený na ľade: 22:26


„Geno“ počas zámorského lockoutu ovládol nadnárodnú KHL. V 37 dueloch pozbieral 65 kanadských bodov, čo v konečnom zúčtovaní stačilo na skvelé tretie miesto v produktivite. Na prvého Mozjakina, ktorý odohral o 11 stretnutí viac, strácal len jedenásť bodov. Práve 26-ročný center má najväčšiu zásluhu na fantastickej sezóne Mozjakina. S týmto ruským krídelníkom vytvoril jeden z najnebezpečnejších tandemov ligy a postaral sa o to, aby sa Magnitogorsk zaradil medzi najväčších favoritov súťaže. Odchod Malkina do zámoria bol pre „magnitku“ veľmi citeľný, čo svedčí o jeho geniálnosti. Ak by sa výluka v NHL neskončila, nikoho by neprekvapilo, keby najproduktívnejším mužom KHL bol práve tento hokejista, ktorý je mnohými odborníkmi označovaný za najlepšieho hráča na svete.

Alexander Radulov (CSKA Moskva)

Sezónne štatistiky: 48 zápasov, 22 gólov, 46 asistencií, 68 bodov, +12, priemerný čas strávený na ľade: 22:57


Posledným hokejistom, ktorý uzatvára našu Elitnú zostavu základnej časti KHL je Alexander Radulov. Kontroverzný hokejista, ktorý má talentu na rozdávanie, no jeho psychické vlastnosti mu neumožňujú posunúť sa v jeho kariére ešte vyššie,  sa so 68 kanadskými bodmi stal druhým najproduktívnejším hráčom KHL. Na ľade strávil priemerne 23 minút, čo je na útočníka veľmi vysoké číslo. Aj to hovorí o jeho prínose pre tím. Radulov sa po odchode hráčov do zámoria stal jednou z najväčších postáv súťaže, čo potvrdzuje tvrdenia, že je jedným z najlepších hráčov pôsobiacich v Európe.  Veď 26-ročnému hokejistovi nikdy hokej v zámorí príliš „nechutil“ a tak sa rozhodol vrátiť späť do Ruska. S výnimkou 17 odohraných duelov v sezóne 2011/2012 hrá Radulov v KHL od sezóny 2008/2009. Jeho štatistiky hovoria jasnou rečou - 258 zápasov, 322 bodov (113+209).