Main Content

ME v atletike 2010: Charfreitag dostal zlato, jeho cena stúpne dvojnásobne

piatok, 30. júl 2010 06:27 | Autor: TASR

ME v atletike 2010: Charfreitag dostal zlato, jeho cena stúpne dvojnásobne
ME v atletike 2010: Charfreitag dostal zlato, jeho cena stúpne dvojnásobne | zdroj: SITA

O trištvrte na sedem vo štvrtok večer zaznela na Olympijskom štadióne v Barcelone slovenská hymna na počesť majstra Európy v hode kladivom Libora Charfreitaga.

Na stupňoch víťazov už stál pred tromi rokmi na MS v japonskej Osake, ale "Nad Tatrou sa blýska" mu zahrali prvý raz v kariére.



"Nikdy som nestál na stupňoch a zároveň počúval slovenskú hymnu. Bol to pre mňa nový a veľmi príjemný pocit. Špecifické to bolo v tom, že ceremoniál sa uskutočnil v hustom daždi, v pozadí bolo počuť hromy a videl som aj blesky. Veľmi sa mi to páčilo, búrky mám totiž rád,“ opísal Libor Charfreitag svoje pocity zo slávnostného odovzdávania medailí.

Charfreitagova cena po ME stúpne

Ak by bol barcelonský šampionát namiesto európskeho svetový, kladivár Libor Charfreitag  by získal k zlatej medaile aj prémiu 60 000 dolárov. Európska atletická asociácia (European Athletics) však už roky trvá striktne na svojom zásadovom postoji - nijaké peniaze pre najlepších na ME.

Titul však slovenskému rekordérovi predsa len niečo prinesie. "Predpokladám, že jeho cena na atletickom trhu stúpne približne o päťdesiat percent," uviedol Charfreitagov manažér Alfons Juck. Premenené na drobné: za štarty na komerčných mítingoch môže pýtať dvakrát viac ako doteraz.

Manažér však verí, že sa mu pre svojho klienta podarí zohnať aj nejakého sponzora. "Okrem firmy Mizuno, ktorá sa Liborovi stará o výstroj, zatiaľ nemá nijakého vážneho partnera. Dúfam, že po tomto historickom úspechu sa to zmení," nádejal sa Alfons Juck.

Libor Charfreitag: "Získať titul majstra Európy je predsa len úspech a predpokladám, že tak to budú vnímať aj organizátori mítingov. Som presvedčený, že zlato mi určite pomôže."