Main Content

CYKLISTIKA: Tour de France: Druhý triumf Petacchiho, lídrom Cancellara

streda, 7. júl 2010 19:09 | Autor: TASR

Víťazom 4. etapy Tour de France sa stal Talian Alessandro Petacchi z tímu Lampre-Farnese, ktorý si v 97. ročníku prestížnych cyklistických pretekov vybojoval už druhé prvenstvo.

V stredajšej etape z Cambrai do Reims, ktorá merala 153,5 km, sa skúsený 36-ročný taliansky šprintér presadil v hromadnom závere pred Novozélanďanom Julianom Deanom (Garmin-Transitions) a Nórom Edvaldom Boassonom Hagenom (Sky). Petacchi má celkovo na konte už 6 etapových víťazstiev na Tour de France. Zatiaľ čo však na to piate musel čakať sedem rokov a dočkal sa ho v 1. etape tohtoročných pretekov v uliciach Bruselu, na šieste už len ďalšie tri dni. Celkovo počas celej kariéry rozšíril počet jednotlivých triumfov na 156, čím posilnil svoju prvú pozíciu medzi aktívnymi pretekármi. Vedúce postavenie v celkovej klasifikácii Tour si udržal Švajčiar Fabian Cancellara (Saxo Bank) s náskokom 23 sekúnd pred Britom Geraintom Thomasom (Sky) a 39 sekúnd pred úradujúcim majstrom sveta Cadelom Evansom (BMC Racing) z Austrálie. V prvej desiatke nenastala oproti utorku žiadna zmena.

Stredajšia etapa bola dlho v znamení úniku pätice cyklistov, ktorý sa zrodil prakticky z prvého ataku už na 4. km. Išlo o kvinteto Dmitri Champion (Ag2r), Iban Mayoz (Footon-Servetto), Nicolas Vogondy (Bbox-Bouygues Telecom), Francis De Greef (Omega Pharma-Lotto) a Inaki Isasi (Euskaltel-Euskadi), ktorí opustili pelotón už krátko po štarte a ešte 50 km pred cieľom mali náskok 1:12 min. Tridsať kilometrov pred métou to bolo už len 34 sekúnd a 4 km pred "páskou" bol už únik minulosťou. V záverečnom špurte v Reims si najprv vytvárali pozície minuloročný šprintérsky kráľ Brit Mark Cavendish a tiež víťaz z utorka Nór Thor Hushovd, napokon sa však presadil skúsený Petacchi, ktorý takticky počkal s atakom až do záverečných desiatok metrov. Vo štvrtok pokračuje TdF 5. etapou z Épernay do Montargisu (187,5 km).

Výsledky - Tour de France:

4. etapa (Cambrai - Reims, 153,5 km): 1. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre-Farnese Vini 3:34:55 h, 2. Julian Dean (N. Zél.) Garmin - Transitions, 3. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky Professional Cycling Team, 4. Robbie McEwen (Austr.) Team Kaťuša, 5. Robert Hunter (JAR) Garmin-Transitions, 6. Sébastien Turgot (Fr.) Bbox Bouygues Telecom, 7. Jose Joaquín Rojas (Šp.) Caisse d'Epargne, 8. Daniel Oss (Tal.) Liquigas-Doimo, 9. Thor Hushovd (Nór.) Cervelo Test Team, 10. Oscar Freire (Šp.) Rabobank - všetci v rovnakom čase ako víťaz

Poradie po 4. etape:
1. Fabian Cancellara (Švajč.) Team Saxo Bank 18:28:55 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky Professional Cycling Team +23 s, 3. Cadel Evans (Austr.) BMC Racing Team +39, 4. Ryder Hesjedal (Kan.) Garmin - Transitions +45, 5. Sylvain Chavanel (Fr.) Quick Step +1:01 min, 6. Andy Schleck (Lux.) Team Saxo Bank +1:09, 7. Thor Hushovd (Nór.) Cervelo Test Team +1:19, 8. Alexander Vinokurov (Kazach.) Astana +1:31, 9. Alberto Contador (Šp.) Astana +1:40, 10. Jurgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto +1:42