Main Content

Zlatý olympionik z Nagana Jaroslav Špaček ukončil kariéru

utorok, 20. november 2012 11:30 | Autor: TASR

Český hokejový obranca Jaroslav Špaček ukončil kariéru. Korčule na klinec zavesil ďalší z členov zlatého tímu zo zimných olympijských hier 1998 v Nagane.

V súčasnosti z českých hrdinov spred 14 rokov aktívne hrávajú ešte ôsmi hokejisti. Špaček sa rozhodol ukončiť kariéru, aj keď ho prehováral Martin Straka na pôsobenie v Plzni či ponuku mal z Philadelphie.

Tridsaťosemročný obranca Špaček na rozlúčku myslel už v závere minulej sezóny počas pôsobenia v Caroline, kam ho vymenili z Montrealu.

"Rodina zostala v Montreale, ja som tam bol vyše tri mesiace sám. Pre mňa osobne to bolo veľmi ťažké. Bol som zranený, sedel som na gauči a okolo mňa bolo ticho. Hokejovo to v Caroline nebolo najhoršie, dohliadal som na mladších obrancov, ale bol som päťkrát mimo pre zdravotné problémy. V mojom veku sa vracať, hrať dva, tri týždne a znova byť na maródke, to sa len veľmi ťažko 'prekusáva'," povedal pre iSport.cz Špaček.

Počas leta sa definitívne rozhodol, že skončí. Isté percento na návrat si podľa vlastných slov nechával, ale keď si pri tenise natrhol sval v lýtku, bolo rozhodnuté. "To ma nalomilo. Do toho prišla výluka v NHL, tam som nad svojím hokejom urobil kríž. Cez leto som vôbec netrénoval," dodal Špaček, ktorý momentálne spolupracuje s extraligovou Plzňou a pripravuje obrancov.

Bývalý hráč Floridy, Chicaga, Columbusu, Edmontonu, Buffala či Montrealu odohral v NHL 941 stretnutí vrátane play-off, v ktorých strelil 86 gólov a pridal 277 asistencií. Doma v zbierke má aj švédsky titul s Färjestadom z roku 1998 a je trojnásobný majster sveta (1999, 2001, 2005). Na ZOH 2006 získal bronz.

© WEBNOVINY