Main Content

Zradca Chára, zradca Lev?

sobota, 6. október 2012 15:02 | Autor: Dominika Mariňáková

Zradca Chára, zradca Lev?
Zradca Chára, zradca Lev? | zdroj: Dominika Mariňáková pre Sport7.sk, foto SITA

Komentáre podobného znenia sa objavili na mnohých športových serveroch po tom, čo svetlo sveta uzrela správa o transformovaní bostonského medveďa na pražského leva. Autormi boli nespokojní slovenskí fanúšikovia, ktorí Chárove podpísanie zmluvy s tímom HC Lev Praha vnímajú takmer ako vlastizradu.



Zdeno však nie je prvý ani posledný slovenský hokejista hrajúci KHL v inom drese ako slovanistickom. Čo im teda vlastne prekáža?

Výluka v NHL si každých dvadsaťštyri hodín odškrtne v kalendári ďalší deň a tak si hráči najlepšej hokejovej ligy húfne balia kufre a odchádzajú si zarábať na svoj chlebík do Európy. Najprestížnejšia destinácia: Kontinentálna hokejová liga. Zatiaľ sa síce jej zápasy hrajú len na jednom kontinente, no vďaka tímom zo siedmych krajín sveta sa pokojne môže nazývať medzinárodná. Svoje zastúpenie má aj Slovenská republika v podobe bratislavského Slovana. A tak akosi samozrejme každý slovenský fanúšik očakáva, že slovenskí hráči nastúpia v slovenskom tíme...

V posledných týždňoch sa belasým podarili exkluzívne úlovky v podobe defenzívnych hviezd Ľuba Višňovského a Andreja Sekeru. Obranu vystužili, no v rukáve im ostal už len jeden ,,enhálekový“ žolík. Je teda logické, že si ho nechávajú na ofenzívneho hráča a Zdena Cháru neoslovili. Aspoň podľa slov jeho manažéra. Ten si napokon z množstva ponúk vybral práve tú českú. Zamieril do HC Lev Praha, kde sa v šatni stretne s ďalšími ôsmymi kolegami zo Slovenska. Opäť si zahrá v meste, z ktorého vykročil do veľkého hokeja. A domov do Trenčína to má len na skok.

Napriek tomu mnohí Slováci nemôžu prežrieť fakt, že sa rozhodol pre český tím. Pre tím, ktorý bol ešte pred rokom slovenský a ktorým sme sa hrdili ako prvým zástupcom v druhej najlepšej hokejovej lige sveta. Neslávne známy presun tímu z Popradu do Prahy a následné nezrovnalosti medzi bývalými hráčmi a vedením klubu ešte stále rezonujú v povedomí hokejovej verejnosti. Ani vstup orlov z hlavného mesta na scénu KHL veci príliš nepomohol. Nemôžete predsa chcieť od Trenčana či Košičana aby fandil Slovanu, aby fandil Bratislave. To proste nejde. Popradský Lev bol novovytvorený klub a tým pádom bol neutrálny. Mohli mu fandiť všetci. Až kým sa nepresťahoval do Prahy.

Chárove tvrdé strely si teda budú môcť vychutnať najmä českí diváci. Tí slovenskí si budú musieť ,,vystačiť“ s menami ako Šatan, Janus či už spomínaní Sekera a Višňovský. Je to málo? Nemyslím si. Vďaka zámorskému lockoutu majú hokejoví priaznivci zo starého kontinentu šancu na vlastné oči vidieť najlepších hráčov sveta. Mnohí z nich sa v hosťujúcich tímoch KHL predstavia aj na ľade bratislavskej Slovnaft arény. 8. decembra napríklad aj Zdeno Chára. Porozmýšľajme teda, či chceme donekonečna polemizovať o tom, za koho by mal ten-ktorý hráč hrať alebo budeme fandiť hokeju a obzvlášť slovenským hokejistom. Nech už hrajú kdekoľvek.