Main Content

Hokejový sviatok: Slovenská útočná sila proti super Kladnu

štvrtok, 27. september 2012 12:19 | Autor: Branislav Lipták

Hokejový sviatok: Slovenská útočná sila proti super Kladnu
Hokejový sviatok: Slovenská útočná sila proti super Kladnu | zdroj: Braňo Lipták pre Sport7.sk

V pražskej O2 aréne sa v stredu 26. septembra uskutočnil pravý hokejový sviatok. Ako domáci tím totiž na ľad najväčšej hokejovej haly v Česku vykorčuľovali hokejisti Kladna, proti ktorým nastúpili pardubickí hokejisti.

Ešte pred rokom by bol zápas Kladno – Pardubice normálny zápas najvyššej českej hokejovej súťaže. No tento zápas bol kvôli výluke NHL výnimočný. V drese kladenských rytierov sa totiž opäť predstavil legendárny Jaromír Jágr.

V druhom zápase Kladna na domovskom štadióne Slavie Praha si kladenský tím skrížil hokejky s majstrovskými Pardubicami na čele s forvardom Edmontonu Oilers - Alešom Hemským. V drese Jágrovho Kladna svoje hokejové umenie predviedla jedna kompletná formácia z NHL. Popri mega hviezde a zároveň majiteľovi klubu Jágrovi sa predstavili útočníci Tomáš Plekanec /Montreal Canadiens/ a Jiři Tlustý /Carolina Hurricanes/. Zadné rady vystúžili obrancovia Marek Židlický /New Jersey Devils/ a Tomáš Kaberle /Montreal Canadiens/.

Zo Slovákov sa v drese kladenských hokejistov predstavil dubnický odchovanec Marek Hovorka a obránca Ján Majeský, ktorý so svojou výškou 196 cm a váhou 109 kg vzbudzuje u útočníkov súpera rešpekt. Proti hviezdám z NHL sa v drese hostí z Pardubíc postavilo slovenské útočné trio Martin Bartek – Radovan Somík – Martin Šagát. V obrane im vypomáhal mladý obránca Marek Ďaloga.

I.tretina
Na úvodné buly vo vypredanej O2 aréne sa postavil Jaromír Jágr a celá hala sa rozozvučala v očakávaní veľkého zápasu. Na otvárací gól čakalo 15 705 divákov do 10 minúty, keď sa presadil slovenský útočník v drese „domáceho“ Kladna - Marek Hovorka. Po tomto góle sa začali hokejové manévre kladenských hviezd z NHL. V presilovke pridal druhý gól „domácich“ skvele hrajúci Plekanec. V tej chvíli nikto nepredpokladal, že útočník patriaci Montrealu Canadiens vsieti hattrick a bude najlepším hráčom zápasu.

II. tretina
Začiatok druhého dejstva naznačil, že v O2 aréne diváci uvidia gólove hody. Hneď v úvode  kladenské opory z NHL vykúzlili skvelú kombinačnú akciu, ktorú gólovo zakončil Jaromír Jágr. Hala začala burácať a oslavovať gól českého hrdinu. Českej hokejovej legende tlieskali nielen fanúšikovia Kladna, ale aj hosťujúcich Pardubíc. Diváci sa po tomto góle, ktorý ich vyrhol zo sedačiek nestihli ani poriadne usadiť späť na svoje miesta a na 1:3 z pohľadu Pardubíc korigoval náš útočník Radovan Somík. Gól mu vypracoval ďalší Slovák v službách pernikárov – Martin Bartek, ktorý využil hrubú chybu kladenského brankára. Druhá tretina priniesla pekný kombinačný hokej s množstvom šancí na oboch stranách. Diváci sa skvele bavili a pri každej akcii útočnej formácie Tlustý – Plekanec – Jágr vo vzduchu visel gól. Po gólovej prestrelke bolo na konci prostrednej časti hry skóre 5:3 pre rytierov z Kladna.

III. tretina

V poslednej časti hry padol iba jeden gól, hoci hra sa prelievala z jednej strany na druhú. Diváci odmeňovali hráčov potleskom a niekoľkokrát sa halou nieslo zborové: „Jarda Jágr, Jarda Jágr!“ Vo skvelej atmosfére sa hral hokej svetovej úrovne. Po záverečnom hvizde si hráči od divákov vyslúžili obrovské ovácie a „standing ovation“. Najväčší aplauz si samozrejme vyslúžil nestarnúci Jaromír Jágr. Avšak v búrlivej atmosfére hráči oboch družstiev prispeli svojimi výkonmi k vynikajúcemu hokejovému divadlu.

Konečný výsledok nie je až tak dôležitý, pretože zápas svoj účel splnil. Diváci vytvorili miestami až mrazivú atmosféru a propagoval sa hokej v tej najkrajšej podobe…

Rytieri Kladno – HC ČSOB Poisťovňa Pardubice 6:3 (2:0, 3:3, 1:0)
Góly: 10. Hovorka (Patera, Hlaváč), 13. Plekanec (Jágr, Kaberle), 21. Jágr (Tlustý, Plekanec), 30. Valský (Židlický, Chábera), 39. Plekanec (Jágr, Židlický), 49. Plekanec (Tlustý, Jágr) - 21. Somík (Bartek), 28. Starý (Hemský, Kousal), 38. Somík (Kočí, Píša).