Main Content

Corgoň liga už o 6 dní: TOP 5 doterajších letných odchodov

sobota, 7. júl 2012 15:34 | Autor: Filip Chudý

Corgoň liga už o 6 dní: TOP 5 doterajších letných odchodov
Corgoň liga už o 6 dní: TOP 5 doterajších letných odchodov | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Už o 6 dní štartuje nový ročník Corgoň ligy a my vám k nemu prinášame sériu článkov k jej štartu. Každý deň sa môžete tešiť na jeden pútavý článok. Dnes sa zameriame na Top odchody, ktoré sa doteraz udiali.

Každoročne z našej najvyššej futbalovej súťaže odíde niekoľko hráčov, ktorí v nej ukázali kvalitu. Ich túžba po zmene je pochopiteľná, ale nie vždy je odchod dobrým krokom. Veď stačí len spomenúť prvé dve mená z nášho minuloročného rebríčka. Lukšík aj Smetana sa vrátili na Slovensko. Ďalej Kiss a Juhar sa ešte nepresadili akoby chceli a iba J. Maslo hráva pravidelne. Tu je rebríček Top 5 doterajších odchodov z Corgoň ligy.

  Petr Bolek

Predchádzajúci klub: FK Senica
Nový klub:
Viktoria Plzeň (Čes.)

Včera bol vyhlásený za najlepšieho brankára uplynulej sezóny, čím iba obhájil svoju pozíciu spred roka. Senici stále odvádzal dobré služby a lepší angažmán si určite zaslúžil. Pred rokom bol na skusoch v Newcastli United a zaujal, ale tam sa asi báli angažovať brankára bez výraznejšieho mena. A v jeho prípade urobili chybu, pretože Bolek má už dlho skvelú výkonnosť, ktorú prehliada aj český reprezentačný tréner Bílek. Teraz sa síce zrejme rýchlo dostane do českého výberu, ale Plzeň je pre neho malý klub. Bolek má už teraz jednoznačne výkonnosť na poprednú svetovú súťaž a trojročná zmluva v Plzni ho môže vzhľadom na jeho vek zbytočne pribrzdiť.

  Martin Dobrotka

Predchádzajúci klub: Slovan Bratislava
Nový klub:
Slavia Praha (Čes.)

Celú jarnú časť vynechal pre únavovú zlomeninu nohy a bolo jasne vidieť, ako Slovanu chýba. Po mládežníckych potulkách sa vrátil do svojho rodného klubu a po 6 rokoch pocítil opäť potrebu zmeny. Hoci mu Slovan ponúkal lepšie podmienky zmluvy, on sa rozhodol pre Slaviu Praha a aj z jeho vyjadrení je cítiť, že vôbec si nie je istý, či urobil správne. Jeho túžba po zmene bola pochopiteľná, ale výber nového klubu už takým nie je. Vzhľadom na jeho status hráča bez zmluvy mohol radšej počkať a s pomocou agenta si nájsť lepšie angažmán. Pretože o takýto typ stopérov je v Európe veľký dopyt. Jeho jesenné výkony v pohárovej Európe ho predurčovali na oveľa kvalitnejšiu súťaž.

  Roman Procházka

Predchádzajúci klub: Spartak Trnava
Nový klub:
Levski Sofia (Bul.)

Trnavský odchovanec sa zachoval k svojmu bývalému zamestnávateľovi korektne, keď s ním predĺžil kontrakt, aby ten za neho mohol pri prestupe dostať aspoň nejaké peniaze. Vyhliadol si ho najslávnejší bulharský klub Levski Sofia a môžu za to predovšetkým jeho veľmi dobré výkony v pohárovej Európe. Trnava totiž vyradila Levski pred rokom v 3.predkole Európskej ligy a Procházka mal práve vtedy svoju najlepšiu výkonnosť. Tá ho vyniesla až do reprezentácie, ale potom počas zvyšku sezóny ju stratil a začal stagnovať. Preto aj on verí, že táto nová výzva mu pomôže v napredovaní a poprípade ešte k lepšiemu prestupu. Zmluvu s Levski podpísal na 3 roky.

  Martin Tóth

Predchádzajúci klub: FC Nitra
Nový klub: Slovan Liberec (Čes.)

Nitriansky odchovanec patril dlhodobo medzi tých lepších stopérov, ktorí boli v našej súťaži. Patril 6 sezón do základnej zostavy Nitry a aj on už túžil po zmene. Tóth je veľmi rýchly a preto sa cez neho rýchlostné typy útočníkov iba ťažko dostanú. Ďalšou jeho dobrou vlastnosťou je skvelá kondícia, keď má naozaj obdivuhodnú vytrvalosť. Rozohrávka mu taktiež nerobí väčší problém, a tak získal český majster naozaj dobrý úlovok. Zmluva je veľmi zaujímavá, keď znie iba na rok a s dvojročnou opciou. Najväčšia výzva pred Tóthom stojí zrejme už na začiatku jeho libereckého pôsobenia, veď túžba po skupinovej fáze Ligy majstrov je veľká.
 
  Ľuboš Kamenár

Predchádzajúci klub: Spartak Trnava
Nový klub: ???


Nové pôsobisko trnavského odchovanca je naozaj stále otázne. Trnava si ho chcela udržať, ale nebola ochotná zaplatiť požadované odstupné od jeho kmeňového francúzskeho druholigového klubu FC Nantes a keďže nechcela viac čakať, tak angažovala skúseného Filipka. Kamenár už neraz oľutoval svoj odchod z Petržalky do Nantes, ktorý mu robí z kariéry priam peklo. Veď nebyť jeho jarného hosťovania v Trnave, tak by poriadne nechytal už vyše 2 roky. Teraz sa vráti do Nantes, ale s najväčšou pravdepodobnosťou tam nezostane, pretože už si chce svoju budúcnosť konečne poriadne vyriešiť prestupom do iného klubu, ktorý o neho bude skutočne stáť. 

Ďalšie odchody

Naši štyria pohároví zástupcovia nateraz zrejme nebudú púšťať svojich hráčov, pretože sa chcú presadiť v pohárovej Európe. Ale prípadný neúspech môže mať za následok, že trochu kádre zúžia, lebo nebudú potrebovať toľko hráčov. V Trenčíne je ešte zopár dobrých predajných artiklov, ale predajú ich iba ak príde naozaj dobrá ponuka. Ružomberok veľa hráčov vyhodil a iba ťažko niečo predá. Zlaté Moravce momentálne nemajú hráča na export. Nitra chce predať Hrošša a Banská Bystrica Gyömbéra. Z Prešova odchádzajú zatiaľ iba hráči bez zmluvy. Košice sa zbavili nepotrebných hráčov a odišiel aj Pačinda. Myjava neprišla o nikoho cenného.

V diskusií vyjadrite svoj názor, kto vám bude najviac v budúcom ročníku chýbať. Poprípade kto ešte podľa vás odíde. Výsledný rebríček vám prinesieme po konci prestupového obdobia.

Zajtra sa môžete tešiť na článok TOP 5 prestupov v rámci súťaže počas doterajšieho priebehu prestupového obdobia.