Main Content

PRE TIPUJÚCICH: MTK Budapešť - FK Senica (predzápasová analýza)

štvrtok, 5. júl 2012 12:33 | Autor: Filip Chudý

PRE TIPUJÚCICH: MTK Budapešť - FK Senica (predzápasová analýza)
PRE TIPUJÚCICH: MTK Budapešť - FK Senica (predzápasová analýza) | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Ešte sa nestihli utíšiť ani emócie po minulej sezóne, ktorá vyvrcholila v nedeľu finálovým zápasom ME a už začala nová futbalová sezóna. Do nej, ako prvá z našich mužstiev vstúpi Senica.

MTK Budapešť- FK Senica

5.7.2012 o 20:15, rozhoduje Joao Ferreira (Portugalsko)


Finalista Slovenského pohára sa opäť predstaví v pohárovej Európe. A ani v tejto sezóne nemusí za prvým súperom cestovať ďaleko. Minulý rok pri konfrontácii so Salzburgom sa Senici nepodarilo získať ani bod a nestrelila ani gól. Preto teraz dúfajú, že sa história nezopakuje. A v podobe MTK Budapešť majú Seničania priechodného súpera. Ich konfrontácia v 1. predkole Európskej ligy sľubuje zaujímavé divadlo.

MTK Budapešť je slávny maďarský klub, ktorý má vo svojej zbierke 39 vzácnych trofejí. To z neho robí druhý najúspešnejší klub v maďarskej histórií. Ale v poslednom období prežil krušné časy. Posledným veľkým úspechom bol titul v roku 2008, ale potom eufória rýchlo vyprchala. MTK dokonca vypadol do 2. ligy, ale rýchlo sa vrátil medzi maďarskú elitu, keď v  minulej sezóne suverénne kraľoval v nižšej súťaži. Minulý ročník si spestril púťou v Maďarskom pohári, kde prehral až vo finále na pokutové kopy s Debrecínom, ktorý sa stal majstrom Maďarska, a tak sa MTK mohol prihlásiť do Európskej ligy.

MTK Budapešť je známy aj svojou úzkou spoluprácou s FC Liverpool. Má totiž vybudovanú veľmi kvalitnú futbalovú akadémiu, z ktorej najlepší hráči odchádzajú práve do Liverpoolu. O ostatných je záujem v popredných maďarských mužstvách. Vďaka akadémií v klube pôsobí veľká väčšina odchovancov. Najžiarivejším príkladom je aktuálne 20-ročný útočník Patrik Tischler, ktorý vystrieľal MTK postup do najvyššej súťaže. Medzi súčasných alebo bývalých mládežníckych reprezentantov Maďarska patria aj Pál, Kálnoki-Kis, Kelemen, Balajti a Nikházi. S mužskou reprezentáciou Maďarska majú skúsenosti Zsidai s Kantom, so srbskou Vukmir a s jamajskou Wolfe. Ďalšími legionármi sú taliansky brankár Groppioni a Austrálčan Macura. Okrem tradičného doplnenia hráčmi z akadémie, prišla pred novou sezónou aj posila z Duisburgu. Je ňou maďarský reprezentačný pravý krídelník János Lázok, ale na pohárovú súpisku dodatočne dopísali Sándora Hidvégiho.

Kluby totiž museli odovzdať pohárové súpisky ešte pred začatím prestupového obdobia a deň pred prvým zápasom môžu dopísať iba jedného hráča. Preto Senica nastúpi prakticky iba s hráčmi minulej sezóny, hoci mala v ňom v lete opäť prievan oboma smermi. Senica dopísala na súpisku skúseného českého stopéra Ericha Brabca, pretože na pohárovej súpiske mala iba troch obrancov. A práve obrana môže byť v dvojzápase veľkou senickou slabinou. V príprave v nej nastupovali väčšinou hráči, ktorí prišli pred sezónou a nebudú môcť hrať. Keď si k tomu pripočítame, že veľké stopérske opory Gajdošík a Pillár sú stále zranené, tak skutočne nie je novému trénerovi Psotkovi, čo závidieť. Novým kapitánom mužstva sa stal slovenský reprezentant Tomáš Kóňa, od ktorého sa čaká nielen proti MTK veľa.

Obe mužstvá sa nedávno streli vo vzájomnom zápase, keď na začiatku prípravy vyhrala Senica v Budapešti 3:2. Dva góly strelil Blackburn a jeden pridal Kalabiška. Niečo podobné budú chcieť dosiahnuť Seničania určite aj teraz, ale domáci pod vedením Józsefa Garamiho o tom nechcú ani počuť. Víťaz tohto dvojzápasu sa môže tešiť v 2. predkole na veľké prekvapenie minulej sezóny Ligy majstrov APOEL Nikózia.

Live stream
zo zápasu, by mal byť k dispozícií na našej stránke v sekcií Živé prenosy na adrese http://www.sport7.sk/ziveprenosy/

Predpokladané zostavy
MTK: Groppioni – Wolfe, Kálnoki-Kis, Vukmir, Hidvégi – Könyves, Zsidai, Ladányi – Kanta – Balajti, Tischler
Senica: Kamesch – Štepanovský, Brabec, Pavlík, Wijlaars – Kóňa, Križko – Diviš, Blackburn, Kalabiška – Diarrassouba


Náš tip na tiket: Prvý zápas novej sezóny prináša zo sebou veľké očakávania. Navyše obe mužstvá naň nastúpia ešte nezohrané, pretože v príprave ani raz nenastúpili v zložení, v akom sa predstavia v tomto zápase. Mužstvá sa nebudú nikam zbytočne ponáhľať, pretože vedia, že bude aj odveta. Preto bude zápas zo začiatku skôr taktický a remíza v prvom polčase neprekvapí (kurz na ňu je v našej tipovacej lige 2,04).