Main Content

Slovan v KHL: Predstavujeme súperov Slovana v Bobrovovej divízií

streda, 27. jún 2012 13:52 | Autor: Dávid Lech

Slovan v KHL: Predstavujeme súperov Slovana v Bobrovovej divízií
Slovan v KHL: Predstavujeme súperov Slovana v Bobrovovej divízií | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk, foto SITA

Včera z Ruska došla oficiálna správa o zložení štyroch divízii Kontinentálnej hokejovej ligy pre budúcu sezónu. Ako sa predpokladalo, slovenský zástupca v nadnárodnej lige figuroval medzi zástupcami Bobrovovej divízie. Poďme si v krátkosti predstaviť divíznych rivalov Slovana Bratislava.

Víťaz Čechov
Tím s pošramoteným renomé, ktorý sa preslávil v KHL najmä svojou neférovou hrou, často vyvolával početné bitky a dokonca neraz hráči Čechova úmyselne zranili hviezdy svojich súperov. Mužstvo však pred novou sezónou hlási, že chce výrazne zmeniť svoj štýl hry a byť hokejovejšie v tom správnom slova zmysle. Medzi hviezdy Čechova patria hráči ako Sergej Denisov či Nikola Kostičkin. Čechov obsadil v poslednej sezóne KHL poslednú 23. priečku, keď v 54 zápasoch dokázal získať len 44 bodov.

Lev Praha

Vlaňajší ročník bol pre Lev Praha (vtedajší Lev Poprad) krstom ohňom, keďže sa v KHL predstavili ako nováčik. V pozícií outsidera dlhú dobu živil klub nádej na postup do play-off a častokrát obral o body aj veľkých favoritov. Svoje by o tom vedel rozprávať najmä Dominik Graňák. Medzi najväčšie opory tímu patria Juraj Mikúš, Michal Sersen či Ľuboš Bartečko. Tím je zväčša poskladaný zo slovenských a českých hráčov, viacero z nich sme videli aj na MS 2010. V sezóne 10/11 obsadil Lev 21. miesto s celkovým ziskom 54 bodov.

Dinamo Moskva

Dinamo Moskva je to spoločne s SKA Petrohradom najväčším favoritom Bobrovovej divízie. Niet sa čomu diviť, keďže Moskovský veľkoklub sa v minulej sezóne zastavil až vo finále. V základnej časti obsadil so ziskom 105 bodov tretie miesto, pred nimi sa umiestnili iba SKA Petrohrad a Traktor Čeľjabinsk. Medzi najväčšie opory klubu patria Denis Kokarev a Vjačeslav Kozlov.

Dinamo Riga

Riga je jediným zástupcom lotyšského hokeja v KHL. V mužstve pôsobí kvantum lotyšských hráčov, no nie všetci výkonnosťou stačia na KHL a aj preto obsadila Riga v minulom ročníku 15. miesto. Na svoje konto si pripísala 26 výhier a získala 79 bodov. Medzi ťahúňov mužstva patria veterán so skúsenosťami zo zámoria Sandis Ozolinsh a Kanaďan Jamie Lundmark.

Donbass Doneck

V KHL budú rovnako ako Slovan Bratislava nováčikom. Spoliehať sa chcú najmä na slovenského reprezentačného brankára Jana Laca, ktorý zažiaril na nedávnych majstrovstvách sveta. V Donecku sa predstavia aj dvaja slovenskí obrancovia Peter Podhradský a Jaroslav Obšuť. Trénerom Donbassu je niekdajší tréner Dinama Riga a slovenskej reprezentácie, ktorú vytiahol až z C-kategórie, Július Šupler. Preto je dosť možné, že klub z Ukrajiny v priebehu sezóny posilnia aj ďalší hráči spod Tatier. Očakáva sa, že veľkou oporou tímu bude okrem Laca v bráne aj Švéd Fredrik Pettersson.

SKA Petrohrad

O prvenstvo v divízii sa pravdepodobne budú biť s moskovským Dynamom. Minulú sezónu SKA Petrohrad obsadil druhú priečku v KHL, keď získali 113 bodov a celkové prvenstvo im ušlo len o jeden bod. Vlani sa Petrohrad prezentoval najlepším útokom v KHL. V ňom má obrovský potenciál, ktorý bude z lavičky riadiť český tréner Miloš Říha. Petrohrad sa môže popýšiť takými menami ako je český reprezentant Jakub Štěpánek či ruskí reprezentanti Denis Denisov, Denis Grebeškov, Maxim Afinogenov, Evgeni Artyukhin, Vladimir Tarasenko a ďalší. Súpiska Petrohradu nasvedčuje tomu, že opäť budú patriť medzi najväčších ašpirantov na zisk Gagarinoveho pohára.

Mužstvá KHL odohrajú v sezóne 52 zápasov. Tímy odohrajú s každým tímom jeden zápas doma a jeden vonku. Taktiež sa vytvorili tzv. „dvojičky“, proti ktorým sa stretnú v sezóne až štyrikrát. Slovenský zástupca bude tvoriť dvojičku s Levom Praha.
 

Zloženie divízií

Východná konferencia
Charlamovova divízia: Avtomobilist Jekaterinburg, Metallurg Magnitogorsk, AK Bars Kazaň, Traktor Čeľabinsk, Neftechimik Nižnekamsk, Jugra Chanty-Majsijsk.
Černyševova divízia: Avangard Omsk, Amur Chabarovsk, Sibir Novosibirsk, Salavat Julajev Ufa, Barys Astana, Metalurg Novokuzneck.

Západná konferencia
Bobrovova divízia:Viťaz Čechov, Lev Praha, Dinamo Moska, Dinamo Riga, Slovan Bratislava, Donbass Doneck, SKA Petrohrad.
Tarasovova divízia: CSKA Moskva, Spartak Moskva, Atlant Mytyšči, Dinamo Minsk, Lokomotiv Jaroslavľ, Torpedo Nižnij Novgorod, Severstaľ Čerepovec.