Main Content

Cyklistika: Tour de France zrejme bez Velitsa, zranil sa

streda, 9. jún 2010 11:26 | Autor: TASR

Slovenského cyklistu Petra Velitsa postretla v utorkovej 2. etape pretekov Critérium du Dauphiné Libéré veľká smola, keď si pri páde v záverečnom špurte zlomil kľúčnu kosť.

Pre 25-ročného cyklistu jazdiaceho vo farbách tímu HTC-Columbia to s najväčšou pravdepodobnosťou znamená vynútenú neúčasť na vrcholných pretekoch sezóny Tour de France (3. - 25. júla), kde sa už predstavil vlani aj predvlani.

"Absolvoval som vyšetrenia v nemocnici, po ktorých je jasné, že sa musím liečiť klasickým spôsobom. Kľúčna kosť je taká zlomená, že by nepomohla ani prípadná operácia. Musí sa to samo poriadne zrásť. Vyzerá to na minimálne šesťtýždňovú liečbu, Tour de France je v tejto chvíli definitívne stratená," povedal Peter Velits. Súčasná situácia je pre slovenského pretekára o to smutnejšia, že sa už ocitol v širšej nominácii svojho družstva na TdF 2010. "Je to smola, už sa s tým nič nedá robiť. Snažil som sa dostať do nášho tímu pre Tour, napokon to dopadlo takto," uviedol Peter Velits.

Táto skutočnosť je pre slovenského pretekára o to smutnejšia, že sa už ocitol v širšej nominácii svojho družstva na TdF 2010.

"Ak by aj bol do štartu Tour de France v poriadku, bude mať najazdených málo kilometrov," vyjadril sa športový riaditeľ HTC-Columbia Allan Peiper. Lekárske testy v najbližších dňoch rozhodnú o tom, či sa talentovaný slovenský cyklista bude musieť podrobiť operačnému zákroku.

Velits podľa utorkových výsledkov utrpel pád v cieľovej ochrannej zóne pri špurte v Bourg Saint Andéol, keďže sa mu napriek konečnému 161. miestu v etape zarátal do výsledkov čas víťaza a v celkovom poradí zostal na 20. mieste s odstupom 20 sekúnd za lídrom Albertom Contadorom.

Majstra sveta do 23 rokov z roku 2007 Velitsa prenasleduje v poslednom čase smola, lebo pri svojom predchádzajúcom štarte na pretekoch Okolo Bavorska pred vyše týždňom si zlomil jednu z kostičiek v ruke a istý čas mu musela ruku spevňovať dlaha. Napriek tomu dal o sebe vedieť hneď v 1. etape pretekov Critérium du Dauphiné Libéré, keď v záverečnom špurte obsadil výborné 2. miesto.