Main Content

Cyklista: Ďalší úspech slovenských cyklistov, Peter Velits druhý vo Francúzsku

pondelok, 7. jún 2010 20:06 | Autor: TASR

Úspechy slovenských cyklistov na významných pretekoch pokračujú, v pondelkovej 1. etape Criteria du Dauphine Libere z Evian les Bains do Saint Laurent du Pont finišoval Peter Velits na 2. mieste.

Rýchlejší v trocha chaotickej koncovke 191 km dlhej etapy bol iba Slovinec Grega Bole z tímu Lampre, na treťom mieste finišoval Brit Geraint Thomas zo zoskupenia Sky. Lídrom pretekov ostal aj naďalej Španiel Alberto Contador. Vlaňajší víťaz Tour de France vedie pred Tejayom Van Garderenom o 2 sekundy, tretí je zatiaľ Slovinec Janež Brajkovič. Petrovi Velitsovi patrí 20. priečka s odstupom 20 sekúnd na Contadora.

"Pred cieľom bol kopec, vedeli sme, že v ňom sa bude rozhodovať. Bolo dôležité byť na jeho vrchole i v zjazde vpredu, lebo bol veľmi nebezpečný. Vytvoril som si dobrú pozíciu, v špurte som si strážil miesto vpredu. Vedel som, za kým sa mám vyviezť. Neurobil som v koncovke žiadnu chybu, možno mi chýbal už len jedno šliapnutie navyše. Dostal som sa už na úroveň Slovinca, ale už som ho nepredstihol. Nohy ešte nie sú úplne také, ako by mali byť, čo bolo možno tiež rozhodujúce,“ povedal po etape pre agentúru SITA Peter Velits.

Bole i Velits vyťažili z toho, že väčšina zo špurtérov v kopci asi 6 km pred cieľom zaostala. Ešte predtým bola v úniku päťčlenná skupina, ktorá si vytvorila náskok takmer 9 minút. Alberto Contador a jeho tím Astana sa držali predsavzatia spred etapy, že nebudú útočiť na celkové prvenstvo a stíhaciu jazdu prenechali iným družstvám. Aktívne boli najmä tímy Garmin-Transitions, Saxo Bank a Cofidis. Skupina mala na záverečnom kopci etapy Cote de Miribel les Echelles ešte polminútový náskok na pelotón. V stúpaní sa sformoval približne 60-členný balík, ktorý stratu na vedúcich jazdcov zlikvidoval a potom si to rozdal o prvenstvo. Velits dosiahol najlepší výsledok sezóny, doteraz ním bolo 3. miesto v etape na Okolo Baskicka. "Škoda, v oboch prípadoch som mohol byť aj lepší. Azda už nabudúce mi to vyjde a vyhrám aj etapu,“ povzdychol si slovenský cyklista.

Velits nastúpil na 62. ročník podujatia, ktoré je už tradične pre najlepších generálkou na Tour de France, s miernym hendikepom. Pri predchádzajúcom štarte na pretekoch Okolo Bavorska pred vyše týždňom si zlomil jednu z kostičiek v ruke. "Je to už celkom v poriadku, po štyroch či piatich dňoch bolesť ustúpila. Máme tu lekára, ktorý mi povedal, že môžem jazdiť aj bez dlahy. Po etape ma to síce pobolieva, ale výraznejšie problémy mi to nerobí. V tomto problém nie je. Uvidím, ako na tom budú nohy,“ uviedol Velits.

V pondelok sa objavila širšia nominácia tímu HTC - Columbia na Tour de France, v ktorej nechýba ani majster sveta do 23 rokov 2007. Zo širšej pätnástky pôjde na Tour deviatka jazdcov. "V tíme vnímajú Criterium du Dauphine Libere nielen ako prípravu na Tour de France, ale aj ako malé nominačné preteky. Minimálne pre mňa sú veľmi dôležité, lebo môj cieľ pre túto sezónu je jasný. Teší ma, že sa mi podarilo dosiahnuť tento výsledok. Verím, že mi to pri nominácii pomôže,“ zakončil pre SITA Peter Velits.

Výsledky - cyklistické preteky Criterium du Dauphine Libere:

1. etapa (Evian les Bains - Saint Laurent du Pont, 191 km): 1. Grega Bole (Slovin.) Lampre-Farnese Vini 4:47:24 h, 2. Peter Velits (SR) Team HTC - Columbia, 3. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky Professional Cycling Team, 4. Steve Chainel (Fr.) Bbox Bouygues Telecom, 5. Christophe Riblon (Fr.) AG2R La Mondiale, 6. Christian Knees (Nem.) Team Milram - všetci čas ako víťaz

Poradie po 1. etape:
1. Alberto Contador Velasco (Šp.) Astana 4:55:58 h, 2. Tejay van Garderen (USA) Team HTC - Columbia +2 s, 3. Janež Brajkovič (Slovin.) Team Radioshack +5, 4. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky Professional Cycling Team +10, 5. Dario Cataldo (Tal.) Quick Step +12, 6. Rémi Pauriol (Fr.) Cofidis, le Credit en Ligne +12,... 20. Peter Velits (SR) Team HTC - Columbia +20