Main Content

MS V HOKEJI 2012: Globe Aréna - najväčšia budova pologuľovitého tvaru na svete

piatok, 27. apríl 2012 11:04 | Autor: Radoslava Harvanková

MS V HOKEJI 2012: Globe Aréna - najväčšia budova pologuľovitého tvaru na svete
MS V HOKEJI 2012: Globe Aréna - najväčšia budova pologuľovitého tvaru na svete | zdroj: Radoslava Harvanková pre Sport7.sk, foto wikipedia

Predvčerom sme si predstavili Hartwall arénu a dnes sa zoznámime s druhou arénou, ktorá bude počas MS domovským stánkom skupiny B.

Ericsson Globe aréna, vo Švédsku nazývaná aj Globen, je národná krytá hala nachádzajúca sa v Johanneshov, v Štokholme. Svoj názov dostala podľa švédskej telekomunikačnej spoločnosti Ericsson. V súčasnosti je to najväčšia budova pologuľovitého tvaru na svete a jej stavba trvala 2,5 roka. Svojím tvarom pripomína Slnko vo Švédskom Solárnom Systéme, svetovo najväčšom zmenšenom modeli solárneho systému. Kapacita počas koncertov je 16 000 miest a počas hokeja 13 850.

Niekoľko týždňov pred slávnostným otvorením, ktoré sa konalo v roku 1989, sa v aréne odohral prvý medzinárodný priateľský zápas dvanásťročných hokejistov  medzi švédskym tímom Hammarby IF a fínskym tímom Jokerit Helsinki.

Zo začiatku sa hala využila najmä na hokejové účely, no neskôr aj na hudobné vystúpenia a iné športy, napr. futsalové zápasy. V roku 2000 bola dejiskom hudobnej súťaže Eurovision Song Contest.



Aréna niekoľkokrát hostila zápasy NHL Challenge série, kedy tímy z NHL prichádzali do Švédska, aby hrali zápasy proti domácim tímom: Vancouver Canucks, Colorado Avalanche a Toronto Maple Leafs.

Na začiatku NHL sezóny 2011/2012 bola hala miestom konania NHL Premiere Games medzi New York Rangers a Los Angeles Kings.
V týchto dňoch je už pripravená privítať mužstvá skupiny B, aby tu odohrali zápasy až po semifinále.