Main Content

Nečakaný zvrat: Marcel Hirscher sa vracia, bude reprezentovať Holandsko

streda, 24. apríl 2024 12:12 | Autor: TASR

Marcel Hirscher
Marcel Hirscher | zdroj: TASR

Hviezdny rakúsky lyžiar Marcel Hirscher, ktorý ukončil kariéru v roku 2019, chystá návrat. Tridsaťpäťročný epochálny zjazdár chce súťažiť za Holandsko, rodnú krajinu svojej matky.

Rakúska lyžiarska asociácia (ÖSV) podľa agentúry DPA už tento krok schválila. Hirscher je dvojnásobný držiteľ zlata zo ZOH, päťnásobný majster sveta a držiteľ rekordných ôsmich veľkých glóbusov. "Jeho rozhodnutie nás samozrejme mrzí, no nakoniec sme ho podporili, ako vysoké uznanie jeho zásluh," uviedol generálny sekretár ÖSV Christian Scherer, podľa ktorého bolo rozhodnutie asociácie jednohlasné.

Hirscher chce nazbierať FIS-body cez leto na Novom Zélande a v zime chce opäť štartovať medzi svetovou špičkou. Hirscher vynikal v slalome a obrovskom slalome. V "obráku" získal zlato na ZOH 2018 a ďalšie pridal v kombinácii, no ešte pred rozlúčkou s kariérou sa vyznal, že mu chýba olympijské zlato v slalome, zo zimných hier v Soči má striebro.

V špeciálnom slalome má tri z piatich individuálnych titulov (2013, 2017, 2019). Zvyšné vybojoval v kombinácii (2015) a "obráku" (2017). Osem veľkých glóbusov Svetového pohára získal za sebou v rokoch 2012 až 2019 a okrem toho má aj po šesť malých trofejí za slalom (2013-2015) i obrovský slalom (2012, 2015-2019). V seriáli SP nazbieral celkovo 67 víťazstiev a 138 pódií. S ôsmimi celkovými titulmi je najúspešnejší lyžiar v histórii SP. Spomedzi mužov je mu najbližšie jeho krajan Marc Girardelli (5), ktorý od dospelosti reprezentoval Luxembursko.

Zo žien krajanka Annemarie Moserová-Pröllová (6). Podobný návrat oznámil v marci Nór Lucas Braathen, ktorý bude pretekať za Brazíliu. Držiteľ malého glóbusu v slalome zo sezóny 2022/23 oznámil vlani na jeseň svoj koniec vo svetovom pohári po nezhodách s Nórskou lyžiarskou federáciou. Juhoamerická krajina je rodisko jeho matky. Braathen však tieto rozhodnutia urobil v rozpuku kariéry, je o 11 rokov mladší ako Hirscher.