Main Content

CYKLISTIKA: Fenomenálny Sagan vyhral 5. etapu na Okolo Kalifornie

piatok, 21. máj 2010 07:21 | Autor: TASR

CYKLISTIKA: Fenomenálny Sagan vyhral 5. etapu na Okolo Kalifornie
CYKLISTIKA: Fenomenálny Sagan vyhral 5. etapu na Okolo Kalifornie | zdroj: SITA

Slovenský jazdec Peter Sagan zaznamenal ďalší výrazný úspech vo svojej krátkej profesionálnej kariére, keď sa stal víťazom štvrtkovej 5. etapy cyklistických pretekov Okolo Kalifornie.

Triumfoval na trati dlhej 195,5 km z Visalie do Bakersfieldu. Stále iba 20-ročný Žilinčan zazknihoval víťazstvo v záverečnom šprinte.

Na etapové víťazstvo si najprv trúfal skúsený Američan David Zabriskie, ale jazdec tímu Garmin-Transitions sa v Bakersfielde pokúsil o sólový dojazd príliš skoro. Na okamih sa následne dostal na čelo Austrálčan Michael Rogers, no potom prišli chvíle mladého Slováka, ktorý „šliapol do pedálov“ svojho bicykla a pohodlne si pripísal ďalší etapový triumf medzi profesionálmi, prvý na kalifornských cestách. Zabriskie prišiel o pozíciu lídra celkového poradia, ktorú mu „vyfúkol“ Rogers. Petrovi Saganovi patrí 4. miesto s odstupom 15 sekúnd na vedúceho austrálskeho cyklistu. Sagan aj piatkovú 6. etapu z Palmdale do Big Bear Lake (217,7 km) absolvuje v zelenom tričku v pozícii najlepšieho šprintéra, navyše je aj najlepšie hodnoteným mladíkom v celom štartovom poli.

"Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo vyhrať. Dnešná etapa bola veľmi náročná. Čakajú nás ešte ťažké etapy, vydám v nich zo seba maximum,“ cituje portál cyclingnews.com Sagana. Na jeho adresu sa s obdivom vyjadril aj druhý muž vo štvrtkovej etape a nový držiteľ žltého trička vedúceho pretekára Rogers: "Môj tím mi pred cieľom pripravil výbornú pozíciu, ale Peter Sagan je obrovský talent, je veľmi rýchly a ja nie som preslávený šprintér. Dnes vyhral najlepší.“

Talentovaný Slovák po prejazde cieľom pobavil prítomných priaznivcov jazdou na zadnom kolese držiac riadidlá svojho bicykla iba pravou rukou. Z pretekov musel po nepríjemnom páde v úvode etapy odstúpiť Lance Armstrong, ktorý utrpel tržnú ranu v oblasti ľavého oka. Okrem Armstronga nedokončila etapu ďalšia štvorica jazdcov, medzi nimi aj Austrálčan Stuart O'Grady.

Okolo Kalifornie - 5. etapa (Visalia - Bakersfield, 195,5 km):

1. Peter Sagan (SR) Liquigas-Doimo 4:52:28 h, 2. Michael Rogers (Austr.) HTC-Columbia, 3. Dave Zabriskie (USA) Garmin-Transitions, 4. Chris Horner (USA) Radioshack, 5. Paul Martens (Nem.) Rabobank, 6. Tony Martin (Nem.) HTC-Columbia, 7. Levi Leopheimer (USA) Radioshack, 8. Ryder Hesjedal (Kan.) Garmin-Transitions, 9. Jens Voigt (Nem.) Saxo Bank, 10. Rory Sutherland (Aus) Unitedhealthcare Presented by Maxxis - všetci rovnaký čas ako víťaz.

Poradie po 5. etape:

1. Michael Rogers (Austr.) HTC-Columbia 22:56:59 h, 2. David Zabriskie (USA) Garmin-Transitions - rovnaký čas ako líder, 3. Levi Leipheimer (USA) Team RadioShack +10 s, 4. Peter Sagan (SR) Liquigas-Doimo +15, 5. Marc De Maar (Hol.) Unitedhealthcare Presented by Maxxis +28, 6. Ryder Hesjedal (Kan.) Garmin-Transitions, 7. Janez Brajkovič (Slovin.) Team RadioShack, 8. Rory Sutherland (Austr.) Unitedhealthcare Presented by Maxxis, 9. Christopher Horner (USA) Team Radioshack, 10. Thomas Danielson (USA) Garmin-Transitions - všetci +31.

Zostávajúci program:

Piatok - 6. etapa: Palmdale - Big Bear Lake (217,7 km)
Sobota - 7. etapa: časovka Los Angeles (33,6 km)
Nedeľa - 8. etapa: Oaks - Agoura Hills (134,3 km)