Main Content

Nikto v slovenskom tíme nie je do počtu: V nominácii sú prvé zmeny

pondelok, 15. apríl 2024 20:16 | Autor: TASR

Matej Tomek
Matej Tomek | zdroj: TASR

Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká tento týždeň v rámci prípravy na májové MS dvojzápas proti Nemecku. Oproti uplynulým dvom zápasom so Švajčiarskom v Humennom (5:3 a 3:0) urobili tréneri tri zmeny.

Všetkých nominovaných hráčov privítal tréner Craig Ramsay na pondelkovom zraze v Bratislave. Po zápasoch v Humennom urobilo vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie niekoľko zmien vrátane jednej na brankárskom poste, keď Filipa Belányiho nahradil Matej Tomek. Ten patril k oporám Litvínova v tejto sezóne. V základnej časti odchytal 36 duelov s 23 víťaznými zápasmi a takmer 91-percentnou úspešnosťou zásahov. V 13 dueloch play off mal takmer 94 percent. "Som spokojný so sezónou, dopadla nad očakávania. Ja som sa cítil v závere čoraz viac komfortnejšie, bolo to poznať," uviedol 26-ročný brankár.

"Sme radi, že prišiel, dali sme mu deň na rozmyslenie, ale na druhý deň volal s nadšením, že príde. Je skvelé, keď dostanete od hráča takúto spätnú väzbu," dodal tréner brankárov Ján Lašák. Tréneri privítali v pondelok v Bratislave 24 hráčov vrátane debutanta Serváca Petrovského. Okrem neho sa hlásil aj obranca Daniel Gachulinec, ktorý nahradil zraneného Dávida Mudráka.

"Dávid má ťažšie zranenie, tam to vyzerá, že ho to vyradí aj z účasti na MS. Dana Gachulinca nemusím predstavovať, štartoval na dvoch MS. Verím, že Tomek sa pobije o miestenku a Petrovský je mladý a dravý hráč, vieme ako bol platný na MS do 20 rokov. Verím, že nás milo prekvapí. Uvidíme, ako sa s tým vysporiada," povedal asistent trénera SR Peter Frühauf. Petrovského čaká premiéra medzi mužmi.

"Pocity sú výborné, chcem odviesť čo najlepšiu robotu. Očakávam tvrdú hru, bude to viac o systéme, uvidíme, ako mi to pôjde," povedal 19-ročný útočník. Slovenskí hokejisti absolvujú na zimnom štadióne Ondreja Nepelu dve tréningové jednotky, potom sa v stredu vyberú do Nemecka. Prvý zápas je na programe vo štvrtok 18. apríla o 19.30 v Kaufbeurene, odveta sa uskutoční o dva dni neskôr o 17.00 v Augsburgu.

"Boj o miestenky na MS bude tvrdý, každý zápas, každý tréning sa treba ukázať. Máme veľa miest, o každé sa bojuje, nikto tu nie je do počtu. Všetci majú naozaj rovnakú šancu. Sústredíme sa na tých, ktorí sú tu a tých sa budeme snažiť systémovo pripraviť čo najlepšie na MS," uzavrel Frühauf.

Nominácia Slovenska na sústredenie a dvojzápas proti Nemecku (18. - 20. apríla 2024):

Brankári: Matej Tomek (HC Litvínov), Samuel Hlavaj (Škoda Plzeň), Dávid Hrenák (Bílí Tygři Liberec) Obrancovia: Patrik Bačik (HC'05 Banská Bystrica), Martin Bučko (Škoda Plzeň/Dynamo Pardubice), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec), Mário Grman (HC Vítkovice), Rayen Petrovický (Dukla Trenčín), Boris Brincko (HK Poprad), Andrej Golian (Slovan Bratislava), Daniel Gachulinec (HKM Zvolen) Útočníci: Andrej Kukuča (HK Poprad), Jozef Baláž (Dukla Trenčín), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Marek Hecl, Matej Kašlík (obaja HKM Zvolen), Andrej Kollár (Kometa Brno), Silvester Kusko (HC Olomouc), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav), Lukáš Cingel (Kometa Brno), Oliver Okuliar, Alex Tamáši (obaja Mountfield Hradec Králové), Servác Petrovský (Owen Sound Attack)