Main Content

Kto bude slovenskou brankárskou jednotkou na majstrovstvách sveta?

sobota, 16. marec 2024 10:06 | Autor: Róbert Kalnický

Dávid Hrenák
Dávid Hrenák | zdroj: TASR

Svetový šampionát v ľadovom hokeji sa pomaly, ale isto blíži. Trénerský štáb okolo Craiga Ramsayho si azda najviac láme hlavy s obsadením brankárskeho postu. V hre je totiž viacero zaujímavých mien. Situáciu si rozanalyzujeme na najbližších riadkoch.

Ako prvé meno sa jednoznačne spomína Stanislav Škorvánek. 28-ročný rodák zo Žiliny má za sebou vydarenú základnú časť vo farbách Michaloviec a pred play-off sa o ňom hovorí ako o rozhodujúcom faktore pre prípadný úspech Dukly. Spájaný je častokrát so slovenskou reprezentáciou a je pravdepodobné, že by sa mohol stať jednotkou nášho národného tímu na blížiacom sa šampionáte.

Spomína sa aj príchod Samuela Hlavaja, ktorý však už má v aktuálnej situácii po sezóne. Mladý martinský rodák zažil premiérovú sezónu v českej najvyššej súťaži a s jeho výkonmi bola veľká spokojnosť. V play-off to však Škode nevyšlo a mesiac pred štartom prípravy má po klubovej sezóne. To môže byť problém pre prípadnú účasť na šampionáte.

Čiernym koňom v tejto problematike môže byť Dávid Hrenák. Šikovný gólman aktuálne pôsobí v Liberci a hoci nezažil vydarenú základnú časť, v play-off aktuálne chytá ako vymenený. Ak sa mu podarí vygradovať výkony, môžem miešať kartami v záverečnej nominácii.

Do partie výborne chytajúcich gólmanov počas play-off sa pridáva aj Denis Godla. Skúsený gólman je jednoznačnou jednotkou Slovana Bratislava a taktiež si pýta nomináciu do národného tímu. Dôležité bude, či mu vyjde play-off, pretože Belasých v prvom kole čakajú silné Košice.

Nesmieme opomenúť ani Mateja Tomeka. V českej najvyššej súťaži je stabilnou jednotkou Litvínova a v play-off sa pomaly, ale isto stáva jedným z najlepších gólmanov celej súťaže. V play-off má 96-percentnú úspešnosť zákrokov a ak si udrží skvelú formu, môže byť horúcim ašpirantom na post gólmana Slovenska.

Šancu by mohol teoreticky dostať aj Adam Gajan. Aktuálne jediný draftovaný brankár má síce len 19 rokov, no na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov sa javil vo výbornom svetle. Hoci nemá najlepšiu sezónu v USHL, môže sa z neho stať aj ašpirant na pozíciu v národnom tíme.

A čo Šimon Latkóczy? 21-ročný gólman nastupuje v NCAA, kde patrí k najlepším gólmanom v celej súťaži. Hoci nemá skúsenosti z veľkých seniorských turnajov, už v minulosti na juniorských šampionátoch potvrdil, že je turnajový brankár. Dôležitý fakt, ktorý môže hrať v jeho prospech je aj ten, že ako jediný má tzv. opačné garde, teda lapačku drží v pravej ruke.

Dominik Riečický má za sebou výbornú základnú časť vo farbách HC Košice. Aj on je v hre na angažovanie do prvého tímu národného tímu, avšak nie je jasné,  či dostane šancu. V organizácii Košíc sa strieda s Jaroslavom Janusom a na post trojky by mohol byť vhodným typom.