Main Content

České kluby so Slovákmi s drahými futbalovými lekciami: Leverkusen ušiel hrobárovi z lopaty

piatok, 15. marec 2024 08:39 | Autor: TASR

Lukáš Haraslín
Lukáš Haraslín | zdroj: TASR

Pražské futbalové kluby Slavia a Sparta sa s Európskou ligou rozlúčili v osemfinále. Slavia podľahla vo štvrtkovom odvetnom súboji AC Miláno 1:3, keď už od 20. minúty hrala bez vylúčeného Tomáša Holeša. V prvom zápase na pôde súpera prehrala 2:4.

Slovenský obranca Michal Tomič nastúpil za "zošívaných" od druhého polčasu, na lavičke náhradníkov začal pre menšie zranenie aj krídelník Ivan Schranz, ktorý nastúpil v 83. minúte. Sparta po domácej prehre 1:5 s Liverpoolom podľahla anglickému klubu aj v odvete na jeho pôde 1:6, slovenský reprezentant Lukáš Haraslín hral za "rudých" od 58. minúty. Blízko prvej prehry v sezóne a prekvapujúceho vyradenia bol Bayer Leverkusen, vďaka dvom gólom Patrika Schicka v nadstavenom čase napokon zdolal azerbajdžanský FK Karabach 3:2 a postúpil do štvrťfinále. Slavia začala odvážne a už v 14. minúte šancu Mojmíra Chytila zneškodnil Mike Maignan.

Brankár AC musel však už po 20 minútach pre zranenie striedať, nahradil ho Marco Sportiello. O chvíľu neskôr prišiel kľúčový moment zápasu, kapitán "zošívaných" Holeš neúmyselne šliapol na nohu Davidemu Calabriovi a dostal červenú kartu, rozhodca ju udelil až po dlhom študovaní videa. Hostia presilovku okamžite využili, brankár Jindřich Staněk ešte zneškodnil úniky Christiana Pulisica a Rafaela Leaa, ale následne už inkasoval. Skóre otvoril v 34. minúte Pulisic, vzápätí profitoval z prihrávky Thea Hernandeza zblízka Ruben Loftus-Cheek a tesne pred prestávkou namieril spoza šestnástky výstavne Leao - 0:3.

V druhom polčase sa už hostia nikam nehnali a strážili si náskok. Domácim dovolili v závere už len znížiť, na konečných 1:3 skorigoval presnou strelou spoza pokutového územia Matěj Jurásek. Sparta zažila na Anfield Road štvrťhodinu hrôzy, keď už po 14 minútach prehrávala 0:4. Obrovské chyby v obrane rezultovali v štyri góly v priebehu siedmich minút, keď postupne skórovali Darwin Nunez, Bobby Clark, Mohamed Salah a Cody Gakpo. Český majster potom na chvíľu zastavil gólostroj domácich a dokázal do prestávky znížiť zásluhou Veljka Birmančeviča. Po zmene strán inkasoval ešte dvakrát, na 6:1 upravil druhým gólom v zápase Gakpo.

Holandský reprezentant bol blízko hetriku, tretí zásah mu neuznali pre ofsajd. Do štvrťfinále postúpil aj Olympique Marseille, po víťazstve 4:0 v prvom stretnutí s Villarrealom mu v odvete v Španielsku stačila aj prehra 1:3. West Ham zmazal jednogólové manko z úvodného zápasu vo Freiburgu (0:1) a prebojoval sa medzi najlepšiu osmičku vďaka domácemu vysokému triumfu 5:0. Dva góly anglického klubu strelil Mohammed Kudus. Vo štvrťfinále nebude chýbať vlaňajší finalista AS Rím, účastník talianskej Serie A síce prehral na ihrisku Brightonu 0:1, ale postúpil v súčte s domácim víťazstvom 4:0. Jediný gól domácich strelil Danny Welbeck.

Bayer Leverkusen bol po remíze 2:2 v prvom zápase na pôde FK Karabach iba kúsok od vyradenia, keď v domácej odvete prehrával v závere 1:2. V nadstavenom čase však dvakrát skóroval český útočník Patrik Schick a po triumfe 3:2 sa líder nemeckej Bundesligy tešil z postupu. "Farmaceuti" zostávajú posledným nezdolaným tímom v tejto sezóne spomedzi klubov z veľkých európskych líg. Žreb štvrťfinále EL je na programe v piatok 15. marca vo švajčiarskom Nyone.