Main Content

Lukáš Haraslín hrdinom Sparty Praha v Európskej lige: Čo slovenský útočník povedal?

piatok, 23. február 2024 11:22 | Autor: TASR

Lukáš Haraslín
Lukáš Haraslín | zdroj: TASR

Slovenský futbalový reprezentant Lukáš Haraslín mal výrazný podiel na postupe pražskej Sparty do osemfinále Európskej ligy.

Dvadsaťsedemročný krídelník "rudých" najskôr v 68. minúte štvrtkového zápasu s tureckým Galatasarayom (4:1) vybojoval pre svoj tím "presilovú hru" a o 12 minút neskôr strelil postupový gól úradujúceho českého šampióna. Sparta si z úvodného stretnutia na horúcej pôde priniesla výsledok 2:3. Trvalo iba osem minút, kým jednogólové manko dokázal zmazať Ekvádorčan Angelo Preciado.

Psychickú výhodu vrátil späť na stranu vedúceho tímu tureckej Süper Lig v 16. minúte obranca Abdulkerim Bardakci. Zlomový moment zápasu prišiel v 68. minúte, keď Haraslín na ľavom krídle urobil kľučku na stred ihriska a jeho nohy tvrdo zasiahol Kaan Ayhan. Anglický rozhodca Anthony Taylor ukázal obrancovi hostí žltú kartu, po následnej konzultácii so systémom VAR však verdikt zmenil a Ayhanovi udelil červenú.

"Hneď som rozhodcovi hovoril, že to musí ísť skontrolovať na video. Cítil som, že mi obranca išiel podrážkou kopačky na holeň. Akonáhle išiel k monitoru, bolo mi jasné, že to bude červená karta," opísal situáciu pre portál idnes.cz faulovaný Haraslín. Pražania mali k dispozícii početnú prevahu na ihrisku, čo dokázali zužitkovať už po šiestich minútach. Striedajúci albánsky útočník Indrit Tuci poslal hlavičkou Spartu do vedenia a naklonil momentum na stranu domácich.

Prešlo ďalších šesť minút a priaznivci na Letnej sa radovali z presného zásahu Haraslína, ktorý im zabezpečil postup. Defenzíva Galatasarayu prepadla a Tuci poslal dlhú loptu na zabiehajúceho Haraslína, ten po jej prebratí neváhal a strelou k opačnej žrdi prekonal Fernanda Musleru - 2:1. "Dostal som famóznu prihrávku. Tréner by bol na mňa naštvaný, ak by to nevyšlo, pretože som sa trochu zabudol hore a čakal som na túto situáciu," povedal Haraslín o víťaznom presnom zásahu.

Postupovú poistku pridal v predposlednej minúte nadstaveného času Jan Kuchta. "Ukázali sme silu, hrali sme do záverečného hvizdu ako jeden tím. To nám prinieslo víťazstvo. Galatasaray v oboch dueloch potvrdil neskutočnú silu v ofenzíve, ale má aj slabé stránky, ktoré sme využili. Okrem vyrovnávajúceho gólu na 1:1 sme ich pustili už iba do jednej vážnejšej šance. Vyrovnali sme sa tým najlepším hráčom sveta, o to krajšie to celé je," dodal Haraslín.

Sparta ukázala na domácej pôde svoju silu, pričom v tohtoročnej edícii EL doma neprehrala. Podobnú otočku predviedli "rudí" ešte v augustovej kvalifikácii, keď v úvodnom zápase prehrali na pôde chorvátskeho Dinama Záhreb 1:3, ale doma zvíťazili 4:1. "Veľa sme si za uplynulé obdobie prežili a veľa vecí sme sa naučili. Pomohol nám napríklad dvojzápas s Kodaňou alebo zápasy so Záhrebom či Betisom. Hráči dospeli, rozumejú si. Musíme si uvedomiť, akú kvalitu sme zastavili. Galatasaray má obrovskú ofenzívnu silu, ale nám sa ju v odvete podarilo eliminovať," povedal tréner Sparty Brian Priske.

Po záverečnom hvizde oslavy Sparťanov pribrzdila mela, ktorá sa strhla pri lavičkách. Pustili sa do seba hráči aj členovia realizačného tímu a prišlo aj na vzájomné držanie sa pod krkom. Následne pribehol suspendovaný Matěj Ryneš, ktorý zakričal na jedného z hráčov Galatasarayu, za čo inkasoval kopanec do rebier. Nešportový záver mrzel aj trénera hostí. "Ospravedlňujem sa za moje správanie, ako aj správanie mojich hráčov. Nebolo to pekné a nič z toho nie je hodné Galatasarayu," povedal kouč Okan Buruk, ktorý si však vzápätí neodpustil kritiku rozhodcu Taylora: "Na druhú stranu, ak by pískal poriadne, tak k ničomu takémuto vôbec nemuselo prísť." Sparta sa meno ďalšieho súpera dozvie po piatkovom žrebe.

Priske si uvedomuje, že na prienik medzi osem najlepších bude musieť jeho tím opäť zo seba vydať maximum. "V tejto fáze už sú v hre iba veľké tímy. Je to úžasné, že máme možnosť si s nimi zmerať sily. Bude to ďalšia skvelá skúsenosť, ktorá nám môže veľa dať a posunúť nás vpred. Nech nám žreb prisúdi kohokoľvek, budeme musieť opäť ukázať kvalitu, no my chceme postúpiť ďalej," dodal Priske.