Main Content

ZÁPASENIE-ME: Batyrbek Cakulov robil, čo sa dalo, napokon skončil v TOP 5

nedeľa, 18. február 2024 09:44 | Autor: TASR

Batyrbek Cakulov
Batyrbek Cakulov | zdroj: TASR

Slovenský zápasník Batyrbek Cakulov obsadil na ME v Bukurešti piate miesto vo voľnom štýle do 97 kg.

V sobotňajšom dueli o bronz prehral s maďarským reprezentantom Vladislavom Bajcajevom 1:4 na body. Dvadsaťpäťročný rodák zo Severného Osetska v južnom Rusku tak nedosiahol na ďalší cenný kov v slovenských farbách. Debut v reprezentácii SR absolvoval na ME 2022, kde získal bronz. Na svetovom šampionáte v rovnakom roku v Belehrade bol strieborný.

Cakulov si na žinenkách v rumunskej metropole pripísal tri víťazstvá a dve prehry. V piatok v kvalifikačnom kole zdolal Benjamina Konrada Honisa z Talianska na technickú prevahu (10:0) a v osemfinále vyradil Poliaka Radoslawa Barana 7:1 na body. Vo štvrťfinále bol nad jeho sily európsky šampión spred dvoch rokov Magomedchan Magomedov z Azerbajdžanu (2:13 na techn. prevahu), súper ho však postupom do finále potiahol do repasáže.

V nej si Cakulov poradil s domácim Georgianom Triponom jasne 6:0 na body. Svoje účinkovanie v Bukurešti napokon zakončil prehrou v súboji o 3. miesto s Bajcajevom, ďalším Severosetíncom, ktorý od roku 2022 reprezentuje Maďarsko. V nedeľnom finále kategórie do 97 kg budú o zlato bojovať Magomedov a Gruzínec Givi Mačarašvili.