Main Content

Druhá výhra nad Nemeckom za 2 dni: Okuliar hrdinom v predĺžení, chytal Hlavaj

štvrtok, 8. február 2024 20:49 | Autor: TASR

Oliver Okuliar
Oliver Okuliar | zdroj: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia uspela nad Nemeckom aj vo štvrtkovom prípravnom stretnutí vo Zvolene. Po stredajšom triumfe 5:2 zvíťazilo mužstvo Craiga Ramsayho nad Nemcami 4:3 po predĺžení.

Víťazný gól dal po 39 sekundách extračasu Oliver Okuliar. Slováci zaknihovali proti tomuto súperovi tretie víťazstvo v rámci prípravy na MS v Prahe a Ostrave. Do zápasu zasiahol debutant Jakub Kolenič, ktorý po prvom stretnutí nahradil zraneného Viliama Čacha. Slovákom poslal do vedenia v 12. minúte zvolenský obranca Dávid Mudrák.

Nemci dokázali otočiť duel vo svoj prospech, no v prostrednej časti hry výrazne zaostávali. Slovenský výber využil streleckú prevahu 18:4 a dvoma gólmi otočili skóre Róbert Džugan a Alex Tamáši. Nemci v závere mali k dispozícii presilovú hru, navyše odvolali brankára a vyrovnať dokázal Tim Brunnhuber. Gól Okuliara prišiel po situácii, kedy tréneri v presilovej hre štyroch proti trom odvolali brankára a tento ťah im vyšiel.

Oproti stredajšiemu stretnutiu začal štvrtkový duel s množstvom príležitostí na oboch stranách. Na rozdiel od Glosára, ktorý v prvom stretnutí zasiahol prvýkrát až v 7. minúte, bol Hlavaj permanencii od úvodných sekúnd. Do zápasu sa dostal pekným zákrokom lapačkou pri strele Fleischera. Slováci mohli ísť do vedenia v 5. minúte, keď teč Džugana iba trafil brankára Bugla, ktorý o puku ani nevedel. Následne v prečíslení Myklucha zámerne mieril na pravý betón nemeckého brankára, no puk sa odrazil Lukošikovi priamo pod nohy, čo mu znemožnilo zakončiť do odkrytej bránky. Prvý gólový moment prišiel v 12. minúte, keď Slováci v trojici vyrazili do rýchleho brejku, zodpovednosť na seba vzal Mudrák a strelou k opačnej žrdi prekonal Bugla - 1:0.

Odpoveď Nemcov prišla v 15. minúte. Po obkorčuľovaní Brincka sa presadil strelou pod lapačku Schinko. Slováci mali na začiatku prostrednej časti hry k dispozícii dve presilové hry. Počas nich však nedokázali Nemcov prekvapiť žiadnou kombináciou. V polovici zápasu si počkali hostia na brejkovú situáciu a po peknej prihrávke Blanka poslal Nemcov do vedenia Leonhardt. Blízko k vyrovnaniu bol v 34. minúte Faško-Rudáš, jeho strelu však reflexívne vykopol pravým betónom Bugl. Prvú presilovku v zápase si zahrali aj Nemci, no Slováci im aktívnym prístupom robili značné problémy. Za bránkou napádali Lukošik s Džuganom a druhý menovaný využil zaváhanie obrancu strelou nad lapačku prekonal Bugla.

Slovákov to nabudila a zakrátko dokázali využiť aj početnú výhodu zásluhou Tamášiho. Do tretieho dejstva vstúpili Slováci s vedením a tomu prispôsobili aj svoju hru. Nemci sa objavovali v útočnom pásme čoraz viac, no slovenský výber ich dokázal vytláčať mimo dôležité priestory. Poistku slovenskej výhry mohol pridať v 56. minúte Kukuča, ale jeho strelu zlikvidoval Bugl. Slovákov podržal o minútu neskôr Hlavaj, ktorý si poradil s pokusom Kraussa.

Hlavaj však nestačil 84 sekúnd pred koncom na strelu Brunnhubera, ktorý v početnej výhode a hre bez brankára vyrovnal na 3:3 a poslal duel do predĺženia. Slováci začali skrátenou početnou výhodou a Ramsay neváhal urobiť odvážny ťah. Od začiatku predĺženia odvolal z bránky Hlavaja a poslal do hry korčuliara navyše. Risk kanadskému koučovi vyšiel a duel rozhodol Okuliar. UPOZORNENIE: Správa je rozšírená z briefu.