Main Content

Slovan hral s Nitrou trikrát v priebehu pár dní: Tréner Stavjaňa trpel, prečo?

nedeľa, 31. december 2023 12:41 | Autor: TASR

HC Slovan Bratislava
HC Slovan Bratislava | zdroj: TASR

Hokejisti bratislavského Slovana a Nitry sa stretli za uplynulých desať dní Tipos extraligy až trikrát. V sobotnom zápase sa pod Zoborom radovali z víťazstva "belasí", ktorí "corgoňov" zdolali 3:2 po samostatných nájazdoch. Domáci tréner Antonín Stavjaňa po stretnutí nešetril kritikou na prístup a mentálne nastavenie svojich zverencov.

Nitrania sa prezentujú mimoriadne kolísavou formou a svetlé momenty nedokážu opakovať na pravidelnej báze. Naopak, herné nedostatky sa objavujú pravidelne a stoja ich cenné body. "Ja som na striedačke trpel. Pre mňa je zisk jedného bodu víťazstvo. Som rozladený z toho, ako sa mužstvo pripravilo mentálne na zápas. Nerozumiem tomu, pretože stretnutí sme už odohrali dosť. Niečo v chémii nefunguje," uviedol český kormidelník. Ako prví sa v zápase presadili Nitrania, keď v 3. minúte strela Martina Vitáloša trafila Sebastiána Čederleho do ruky a puk zapadol za chrbát hosťujúceho brankára Denisa Godlu.

Nitrania síce v 23. minúte odskočili už na rozdiel dvoch gólov zásluhou Filipa Bajteka, no v ich hre bolo veľmi veľa nedostatkov a nepresností. Slovan stav nerozhodil a v priebehu 72 sekúnd vyrovnal po dôrazných zakončeniach švédskeho obrancu Jonasa Ahnelöva a útočníka Romana Žitného. Druhý menovaný mohol rozhodnúť o víťazstve hostí v riadnom hracom čase, no v 52. minúte síce pretlačil puk za brankára Libora Kašíka, no po úspešnej trénerskej výzve gól neplatil, keďže hokejka autora gólu bola v kontakte s lapačkou Kašíka.

"Podľa mňa ten gól mal platiť, žiaľ, rozhodcovia to neuznali," poznamenal po stretnutí Žitný, ktorý v sezóne 2020/21 obliekal dres Nitry. Slovan však napokon vyšiel víťazne v treťom z piatich vzájomných stretnutí v sezóne. Druhý bod pre "belasých" zariadili v samostatných nájazdoch dvaja strelci a štyria domáci exekútori stroskotali na Godlovi, ktorý vychytal aj štvrtkovú domácu výhru nad rovnakým súperom (2:0). Absolutórium si však zaslúžia najmä hráči, ktorí v uplynulých dvoch zápasoch odohrali oslabenia a nedovolili Nitranom skórovať v žiadnej z dvanástich početných výhod. "Chalani, ktorí chodili na oslabenia urobili maximum. Obetavosťou, ale aj systémovými vecami. Niekedy potrebujete aj trochu šťastia, že sa puk odrazí inak. Veci, na ktorých chceme stavať, tam bolo vidno v maximálnej možnej miere a prinieslo to úspech," pochválil oslabovkové formácie asistent trénera Andrej Kmeč.

Práve presilové hry pritom v uplynulých týždňoch patrili k najpozitívnejším stránkam nitrianskej hry. "Na ľade je päť hráčov a zvyšných 15 na striedačke krúti hlavou, že by to všetci urobili lepšie. Následne idú na ľad a je to stále rovnaká hrôza. Snažíme sa vybrať hráčov, ktorí majú predispozície, ale nenaplňujú to," vyjadril nespokojnosť frustrovaný Stavjaňa. Šesťdesiatročný kouč zašiel až do hĺbky nitrianskej nepohody, ktorá sa podľa neho odzrkadľuje už v tréningovom procese: "Posledný tréning som musel prerušiť, pretože sa síce chovajú ako profíci, berú peniaze, ale v ich prístupe nie je žiadna emócia či chuť. Chodia iba do práce, aby mohli platiť za účty. Výsledok potom za to vypovedá. Hovorím v emóciách, možno to vydeľte dvoma, ale som veľmi rozladený." V domácej kabíne padali tvrdé slová a do duše svojim hráčom prišli prehovoriť aj prezident klubu Miroslav Kováčik a manažér Tomáš Chrenko.

Slovo pred akreditovanými médiami dostal najskúsenejší hráč mužstva spod Zobora. "Každý sa musí pozrieť do zrkadla a rozmýšľať o svojom prístupe na tréningoch, ale aj na zápasoch. Je to ťažké každého prečítať ako je nastavený, no v zápasoch je vidieť, kto nebol prichystaný. Niečo sa musí zmeniť," povedal 43-ročný kapitán Branislav Mezei.