Main Content

MS JUNIOROV: Nastúpia v drese Slovenska aj Slafkovský a Nemec?

pondelok, 11. december 2023 19:16 | Autor: TASR

Pavol Regenda a Juraj Slafkovský
Pavol Regenda a Juraj Slafkovský | zdroj: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov odštartovala v pondelok záverečnú fázu prípravy na juniorský svetový šampionát vo Švédsku. Trénerský štáb pod vedením Ivana Feneša nominoval na päťdňový kemp vo Zvolene 27 hráčov, popoludní sa mu hlásilo 13 z nich.

Nominačný zoznam nie je uzavretý, šancu dostať sa na juniorské MS budú mať ešte viacerí hráči vrátane tých, ktorí sú s kombinovaným výberom osemnástky a devätnástky na turnaji v kanadskom Trure. Stále existuje aj možnosť, že tím posilnia i mladí hokejisti sú štartmi v NHL Šimon Nemec a Juraj Slafkovský. "Čo sa týka Šimona Nemca, som rád, že odohral v NHL už päť zápasov a darí sa mu. Aj naši súperi sa z toho tešia, ale verím, že im radosť dlho nevydrží. Podobná situácia je aj s Jurajom Slafkovským. Keď sa pozrieme do minulosti, tak vlani mala napríklad Kanada štyroch hráčov, ktorí mali dokopy 36 odohratých zápasov v NHL. Ak bude niečo ohľadne oboch našich hráčov nové, tak budeme len radi a budeme o tom aj všetky médiá informovať," uviedol na pondelkovom zraze vo Zvolene hlavný tréner SR 20 Ivan Feneš.

V kádri figuruje viacero hokejistov z kmeňového ročníka 2004 vrátane draftovaných hráčov doplnených o ďalšie mená z ročníka 2005. Sú to hráči, ktorí majú za sebou nejednu skúsenosť s juniorským šampionátom. "Náš tím bude zo dňa na deň silnejší. Chalani budú postupne prilietať. Máme tu už silných hráčov vo Zvolene, akými sú Filip Mešár, Samuel Honzek, Maťo Mišiak a rad ďalších. Viacerí chalani z nominácie majú výborné sezóny, to je prvý predpoklad, že môžeme byť úspešní. Avšak treba zostať pri zemi, hlavne sa kvalitne pripraviť na šampionát a kvalitne pracovať s hráčmi, ktorí sú v tejto záverečnej fáze prípravy. V utorok 19. decembra sa k nám pripojí ešte aj Adam Sýkora," doplnil Feneš.

Filip Mešár ešte cez víkend nastúpil v zámorí na zápas juniorskej OHL, napriek tomu sa v pondelok hlásil na zvolenskom zraze trénerovi a realizačnému tímu dobre naladený: "Priletel som ráno, bol to dlhý let, trošku som unavený, ale tešil sa už na Slovensko. Konečne môžem rozprávať po slovensky a veľmi sa teším aj na môj posledný turnaj, čo sa týka dvadsiatky. Už sa neviem dočkať. Máme veľkú šancu, lebo v tíme je veľa hráčov z ročníku 2004, ktorí sú silní na ľade i charakterovo. Môžeme niečo dosiahnuť, ale tlaky si na seba nepripúšťame. Chceme ukázať, čo je v nás. Aj mne to celkom padá, takže som rád."

Z nominovaného zoznamu vyčnieva meno Luku Radivojeviča, ktorý má len 16 rokov. Premiéru v juniorskej reprezentácii absolvoval iba nedávno na novembrovom Turnaji piatich krajín v Chomutove, kde Slováci v konkurencii domácich Čechov, Švajčiarov, Švédov a Fínov obsadili tretiu priečku. Luka Radivojevič zaujal na podujatí trénerov natoľko, že si vypýtal miesto aj v záverečnom kempe. "Trošku som čakal moju nomináciu po turnaji v Chomutove. Som rád, že som tu a budem makať. Nemám žiadny stres, som rád, že mi mladší chalani pomôžu s adaptáciou. Sú super. Je to len na mne, či sa dostanem do konečnej nominácie, nemôžem sa báť hrať svoju hru. Nemám čo stratiť, iba získať," prezradil syn bývalého reprezentačného útočníka Branka Radivojeviča.

Kompletný tím s 23 korčuliarmi a štyrmi brankármi by mal byť trénerom k dispozícii vo Zvolene približne v strede týždňa. V piatok 15. decembra sa hráči rozídu domov. Tréneri následne zostavia ďalší nominačný zoznam, ktorý v pondelok 18. decembra odletí do Švédska, kde si rozloží tréningový stan v meste Kungsbacka, vzdialenom približne 30 kilometrov od dejiska MS Göteborgu. Prvý prípravný duel odohrá slovenská reprezentácia do 20 rokov už v utorok 19. decembra s Fínmi o 18.30 h v Halmstade. Druhé prípravné stretnutie proti Nemecku je na programe v piatok 22. decembra o 19.00 h v Mölndale. Do Göteborgu sa slovenská výprava presunie na Štedrý deň. Prvý duel na MS "20" odohrá 26. decembra o 12.00 h proti Čechom.