Main Content

Anglické kluby v Európskej lige zvládli prvú úlohu: Liverpool aj Brighton sú ďalej

piatok, 1. december 2023 12:03 | Autor: Jakub Vaverka

Brighton
Brighton | zdroj: TASR

Futbalisti FC Liverpool si pred záverečným kolom hlavnej fázy Európskej ligy zabezpečili postup do osemfinále z prvého miesta E-skupiny.

Na štvrtkovom hladkom triumfe 4:0 nad LASK Linz sa podieľal dvomi gólmi Cody Gakpo, po jednom presnom zásahu pridali Luis Diaz a Mohamed Salah. Egyptský útočník sa presadil v 51. minúte z penalty a zaznamenal 199. gól za klub z Anfieldu. Tréner Jürgen Klopp bol s výkonom mužstva spokojný.

"Splnili sme cieľ, s ktorým sme išli do zápasu. Pomohli nám dva rýchle góly, oceňujem však, že mužstvo nepoľavilo a naďalej búšilo do súpera," citovala Kloppa agentúra AFP. Jeho zverenci vyslali 25 streleckých pokusov, ich súper len šesť. V štatistike očakávaných gólov svietilo pri Liverpoole číslo 4,02, ktoré napokon aj korešpondovalo s konečným výsledkom.

"Po prehre s Toulouse som očakával od mužstva reakciu a tá prišla. Do kariet nám zahral aj výsledok druhého zápasu skupiny a keďže Toulouse nezvíťazilo, môžeme oslavovať prvenstvo v skupine. Je to dobré, pretože máme nabitý kalendár a v záverečnom zápase môžem šetriť niektorých hráčov," dodal Klopp. Darilo sa aj ďalšiemu anglickému tímu Brightonu, ktorý svoju premiérovú účasť v európskej pohárovej súťaži pretavil na postup do jarnej fázy EL.

Rozhodlo o tom jeho víťazstvo 1:0 na pôde AEK Atény, o ktoré sa postaral gólom v 55. minúte z jedenástky Brazílčan Joao Pedro. Brighton nemôže skončiť v tabuľke B-skupiny horšie ako na druhom mieste a má istú účasť minimálne v 16-finále EL, v záverečnom zápase sa však pobije s Olympique Marseille o priamy postup do osemfinále. Francúzskeho súpera potrebuje zdolať, pomôcť mu môže domáce prostredie.