Main Content

Haraslín sa môže ukázať proti Betisu: Spečatí Slavia postup do play-off EL?

streda, 29. november 2023 20:01 | Autor: TASR

Lukáš Haraslín
Lukáš Haraslín | zdroj: TASR

Futbalisti Slavie Praha v kádri s trojicou Slovákov majú vo štvrtok v 5. kole skupinovej fázy Európskej ligy šancu definitívne si zabezpečiť miestenku vo vyraďovacej časti súťaže. V akcii bude aj pražská Sparta, ktorá sa s Lukášom Haraslínom pokúsi udržať si šancu na účasť v jarnej časti druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže.

Istotu postupu majú zatiaľ len dva tímy - Atalanta Bergamo a Bayer Leverkusen, no po štvrtkových dueloch sa môže rozhodnúť o všetkých účastníkoch v play off EL. Tím "zošívaných" je na čele G-skupiny, o skóre pred finalistom uplynulého ročníka súťaže AS Rím. Oba tímy majú na konte 10 bodov, Slavia tak môže na pôde Šeriffu Tiraspoľ aj remizovať a už jej neujde minimálne druhá priečka v tabuľke "géčka". Mužstvu bude chýbať tréner Jindřich Trpišovský a aj ďalšie opory. "Vzhľadom na nabitý program do konca sezóny sme mali v pondelok voľno. Tomáš Holeš a Petr Ševčík po dohode s fyzioterapeutmi neodletia, z preventívnych dôvodov zostanú v Prahe a budú sa sústrediť na záver jesennej časti. Matěj Jurásek už začal trénovať, ale stále zostáva v Prahe. Rovnako tímu nepomôže ani Boluwatife Ogungbayi. Ivan Schranz bude pripravený s ochrannou maskou," vysvetlil asistent trénera Jaroslav Köstl pre oficiálnu klubovú webstránku. Trpišovský si zlomil nos na piatkovom tréningu počas cvičnej hry bago.

V sobotňajšom ligovom dueli proti Českým Budějoviciam bol ešte na lavičke, no záverečný duel európskej jesene na pôde súpera vynechá. "S Jindrom spolupracujeme desať rokov tím a vieme, čo máme robiť," konštatoval Köstl. Chýbať bude mužstvu aj druhý asistent Zdeněk Houštecký, ten má suspendáciu za červenú kartu v stretnutí s AS Rím (2:0). Okrem Schranza pôsobia v Slávii aj ďalší dvaja Slováci, obranca Michal Tomič a stredopoliar Jakub Hromada. "K zápasu musíme pristupovať rovnako ako vždy. Do Tiraspoľu ideme jednoznačne vyhrať a potvrdiť postup do jarnej fázy," povedal útočník Mojmír Chytil. Český vicemajster vyhral v úvodnom dueli nad moldavským súperom 6:0 a dosiahol najvyšší triumf na európskej scéne vôbec.

Štvrtý gól strelil po prestávke Schranz. Stretnutie je na programe vo štvrtok o 21.00 SEČ. V dejisku sa očakáva mrazivé počasie, teploty by mali dosahovať mínus štyri stupne Celzia. V opačnej situácii je pražská Sparta. Úradujúci český majster musí zdolať na Letnej lídra C-skupiny Betis Sevilla, aby si udržal ešte potenciálnu šancu na umiestnenie na prvých dvoch miestach a vybojoval postup do play off EL. "Rudí" aj so slovenským reprezentačným krídelníkom Lukášom Haraslínom sa na dôležitý duel naladili víťazne.

Cez víkend vyhrali nad Zlínom 2:0 a potvrdili prvé miesto v domácej súťaži. V druhom stretnutí "céčka" Glasgow Rangers privíta priebežne posledný cyperský Aris Limassol, v ktorého zostave pravidelne nastupuje stredopoliar Július Szöke. V A-skupine môžu potvrdiť svoj postup West Ham United a SC Freiburg. Účastník anglickej Premier League a minuloročný víťaz Európskej konferenčnej ligy nastúpi na pôde srbského debutanta v skupinovej fáze TSC Bačka Topola. Nemeckého bundesligistu čaká Olympiakos Pireus. V "béčku" môžu skompletizovať postup Olympique Marseille a Brighton & Hove Albion. Sporting Lisabon čaká v "déčku" duel na ihrisku už postupujúcej Atalanty. Ak portugalský tím uspeje, predstaví sa aj v jarnej časti súťaže.

V E-skupine sú pred štvrtkovými zápasmi favoritmi na postup Liverpool a Toulouse. Španielsky FC Villarreal a francúzsky Stade Rennes majú pred 5. kolom v "efku" najbližšie k miestenkám vo vyraďovačke. V H-skupine suverénny Leverkusen doplní jeden z dvojice Molde alebo Karabach Agdam, oba tímy sa stretnú vo vzájomne zápase. Karabach skončí na druhom mieste, ak zvíťazí. Molde musí zdolať súpera o viac ako jeden gól.