Main Content

11. pole position v sezóne: Max Verstappen zatiaľ najlepší aj v Brazílii

sobota, 4. november 2023 09:56 | Autor: TASR

Max Verstappen
Max Verstappen | zdroj: TASR

Holandský jazdec a už istý trojnásobný majster sveta F1 Max Verstappen odštartuje na nedeľňajšej Veľkej cene Brazílie z pole position.

Pilot Red Bullu dosiahol najlepší čas v piatkovej daždivej kvalifikácii, keď sa najlepšie vyrovnal s náročnými poveternostnými podmienkami. Štart kvalifikácie museli o 15 minút posunúť, aby odpratali z trate úlomky, ktoré vo voľnom tréningu spôsobili defekty Fernandovi Alonsovi a Lewisovi Hamiltonovi.

V záverečnej kvalifikačnej fáze sa prihnala na okruh Interlagos v Sao Paule silná búrka, takže výhodu mal ten, kto začal svoj pokus najskôr. Patril medzi nich aj Verstappen, ktorý zajazdil najrýchlejší čas - 1:10,727 min. a získal už 11. pole position v sezóne a 31. v kariére.

O 294 stotín za ním zaostal Monačan Charles Leclerc (Ferrari), tretí bol Kanaďan Lance Stroll zo stajne Aston Martin (+0,617). V druhom rade ho doplní tímový kolega Španiel Fernando Alonso (+0,660). Piaty bol Brit Lewis Hamilton na Mercedese (+0,742). Kvalifikáciu museli pre začínajúcu búrku približne v polovici záverečnej časti predčasne ukončiť. Verstappen zaútočí v nedeľu na 17. víťazstvo v tomto ročníku. Celkovo si môže pripísať už 52. triumf a osamostatniť sa na štvrtej priečke historického poradia pred Alainom Prostom. V sobotu je v Sao Paule na programe kvalifikácia šprintu a následne skrátené preteky na 100 km (19.30 SEČ).