Main Content

Matej Homola stojí pred svetovým finále TCR: Toto je jeho hlavný cieľ

streda, 25. október 2023 08:14 | Autor: TASR

Matej Homola
Matej Homola | zdroj: TASR

Slovenský motoristický pretekár Matej Homola sa po titule v uplynulom ročníku TCR Eastern Europe pripravuje na svetové finále pretekárskych áut. To je na programe na začiatku marca v Portimau.

Na tieto preteky sa kvalifikovalo 60 najlepších jazdcov zo sérií TCR po celom svete. Homola zaznamenal v uplynulom ročníku tri víťazstvá a ďalšie štyri pódiové umiestnenia. Ani jedenkrát z desiatich pretekov nechýbal v najlepšej päťke a okrem jazdeckého titulu vybojoval aj ten konštruktérsky s tímom Janík Motorsport. Súčasťou stajne boli aj Čech Adam Kout a Carlo Czepiel z Poľska.

"Po sezóne je vždy čas riešiť tú nasledujúcu. Tá sa začína tentokrát netradične - kvalifikoval som sa na svetové finále, ktoré sa koná v marci v Portugalsku. Štandardná sezóna sa začne v apríli a bude trvať približne do októbra," uviedol Homola pre TASR. V príprave na finále ešte nemá jasno, najradšej by ju absolvoval priamo v Portimau, to však považuje za nepravdepodobné. Dovtedy sa musí rozhodnúť, v akej sérii strávi nasledujúci ročník.

"Musí to byť rozlúsknuté už pred finále. V TCR Europe išlo len zhruba dvanásť plnohodnotných jazdcov na celú sezónu. My sme mali 15 až 21. Európa je navyše drahšia a ďalej pre slovenských fanúšikov. V tejto sérii máme v dosahu 100 kilometrov niekoľko okruhov," povedal Homola.

Tento rok zaknihoval hneď dva triumfy na domácom Slovakiaringu: "Minulé roky som mal trocha problémy. Boli havárie aj technické problémy, nie je to veľmi dobré na psychiku. Keď sa vyhráva pred domácim publikom, ako napríklad dvojitý triumf na Slovakiaringu, je to krásne. Chcem sa však stále posúvať a práve preto idem do svetového finále."

Na portugalskom okruhu, ktorý hostil v minulosti aj podujatia F1, jazdil len raz. "Na Portimau som bol raz, minulý rok. Bol som v strede, nebolo to najhoršie, o desatinu mi nevyšla kvalifikácia," prezradil pre TASR.

Dvadsaťdeväťročný pretekár sa v utorok zúčastnil na inštalácii F1 monopostu AlphaTauri na čerpacej stanici Orlen v Bratislave. Ten bude vystavený v mestskej časti Lamač do 31. októbra, následne poputuje na čerpaciu stanicu do Košíc. Akcia je súčasťou kampane a spolupráce medzi tímom F1 a poľskou rafinériou. Monopost AT04 používa taliansky tím v prebiehajúcej sezóne, doposiaľ všetky preteky na ňom absolvoval Japonec Juki Cunoda. V druhom aute sa vystriedali Nyck de Vries z Holandska, Novozélanďan Liam Lawson a Daniel Ricciardo z Austrálie, ktorý je v tíme aj v súčasnosti.