Main Content

HC Košice skončili v Lige majstrov poslední bez jediného bodu: Čomu to slovenský majster pripisuje?

štvrtok, 19. október 2023 08:37 | Autor: TASR

HC Košice
HC Košice | zdroj: TASR

Hokejisti HC Košice hovorili po svojom poslednom zápase v Lige majstrov najmä o chybách, na ktoré doplatili proti Adleru Mannheim, ale zároveň aj o získaní cenných skúseností. V prestížnej klubovej súťaži nezískali v šiestich zápasoch ani bod a v základnej časti obsadili posledné 24. miesto.

"Stáli proti nám kvalitné tímy a chceli sme uspieť, no v Lige majstrov sa trestajú aj minimálne chyby," povedal útočník Marek Bartánus, ktorý bol počas absencie Michala Chovana kapitán "oceliarov". Slovenský majster nastúpil do svojho posledného zápasu v LM s vedomím, že jeho možnosť postupu do vyraďovacej fázy už nie je ani v teoretickej rovine.

Motiváciou bolo potešiť vlastných priaznivcov a vymazať nulu z bodového konta. To sa Košičanom nepodarilo a po prehre 1:4 ostali jediným tímom, ktorý v ročníku 2023/2024 nezískal ani bod. Súťaž sa hrala prvýkrát v novom formáte, ktorý spočíval v jednej veľkej tabuľke so všetkými 24 tímami, z ktorých každý odohral šesť zápasov. Košičania čelili tímom zo Švajčiarska, Nemecka a Švédska, ktoré síce viackrát potrápili, no bez bodového úspechu

. O kvalite súperov "oceliarov" svedčí aj fakt, že všetci šiesti sa umiestnili do 16. miesta a postúpili do play off. "Mali sme elitné mužstvá zo švajčiarskej a nemeckej ligy, k tomu aj silná Skelleftea. Dnes (proti Mannheimu) to však boli najmä veľké chyby, ktoré nás stáli lepší výsledok. Nie je jednoduché hrať hneď v úvode svoj najlepší hokej. Celkovo to berieme pozitívne, sú to pre nás skvelé skúsenosti do sezóny," poznamenal Bartánus, ktorý bol pri zatiaľ poslednom víťazstve slovenského tímu v Lige majstrov. Začiatkom septembra 2019 rozhodol víťazným gólom v samostatných nájazdoch o triumfe Banskej Bystrice nad Red Bull Mníchov.

"Barani" následne prehrali so švédskym Färjestadom po predĺžení a slovenský hokej odvtedy čaká už 20 zápasov na zisk aspoň bodu. Nelichotivú sériu predĺžil v uplynulých dvoch sezónach bratislavský Slovan (12 prehier za sebou) a v aktuálnej aj Košice, ktoré prehrali všetkých šesť duelov v riadnom hracom čase. Proti Mannheimu, ktorý sa stal napokon víťazom základnej časti, sa Košičania prezentovali odhodlaním, ale aj početnými chybami, ktoré vyústili do viacerých únikov hráčov hostí.

Nepomohli si ani v presilovkách, v ktorých dokonca dvakrát inkasovali. "Také chyby sa nám nesmú stávať ani v našej lige, nieto ešte v Lige majstrov, v ktorej sú naozaj vyspelé mužstvá. Čelili sme silným súperom, no myslím si, že sme ukázali, že vieme proti nim hrať. Žiaľ, skončili sme bez bodu a to nás veľmi mrzí. Pre nás všetkých je Liga majstrov česť, pretože sme si to zaslúžili za minulú sezónu. Hlavne mladším hráčom to dodá chuť do ďalšieho priebehu sezóny," konštatoval Bartánus.