Main Content

Coco Gauffová si splnila sen: Na domácej pôde vyhrala US Open, neskrývala emócie

nedeľa, 10. september 2023 08:42 | Autor: TASR

Cori Gauffová
Cori Gauffová | zdroj: TASR

Americká tenistka Coco Gauffová získala svoj prvý grandslamový titul. Vo finále ženskej dvojhry na US Open zdolala v noci na nedeľu Bielorusku Arinu Sobolenkovú 2:6, 6:3, 6:2.

Gauffová premenila na zisk titulu druhú finálovú účasť na turnajoch veľkej štvorky. Pred rokom nestačila na Roland Garros na Igu Swiatekovú. Pre USA zariadila prvý triumf na podujatí v ženskej dvojhre od roku 2017, keď uspela Sloane Stephensová. V rebríčku WTA sa posunie na 3. priečku. Už pred stretnutím bolo isté, že sa novou svetovou jednotkou stane premiérovo Sobolenková.

Gauffová pred finále ťahala šnúru jedenástich výhier v sérii a uspela v 17 z 18 duelov za sebou. S Bieloruskou mala lepšie vzájomné zápasy 3:2, no jediný súboj v tomto roku sa skončil v prospech Sobolenkovej. Vo štvrťfinále turnaja v Indian Wells zvíťazila 6:4, 6:0. Gauffová nastúpila vo finále vo veku 19 rokov ako najmladšia Američanka od roku 1999, keď získala titul v tínedžerskom veku Serena Williamsová.

"Zvíťaziť tu pre mňa znamená veľmi veľa. Prehra vo finále Roland Garros bola pre mňa trpká a to, že mám túto skúsenosť za sebou mi umožňuje užívať si tieto chvíle ešte viac. Arina je skvelá hráčka a svetovou jednotkou je úplne zaslúžene. Ja som sa iba snažila dostať zo seba to najlepšie, vôbec si neuvedomujem, kedy sa ten duel začal nakláňať na moju stranu a čo rozhodlo," povedala priamo na kurte Gauffová.

Sobolenková nedokázala nadviazať na svoj triumf z Australian Open, na ktorom tento rok získal svoj prvý grandslamový titul. "Gratulujem Coco k úspechu v tomto finále, určite ešte získa mnoho titulov. Jej tím si tento triumf zaslúžil. Ja som spokojná, že som dokázala na kurte udržať svoje emócie. To sa mi darilo celú sezónu. Preto som sa aj zlepšila," snažila sa nájsť pozitíva Bieloruska, ktorú po zápase už emócie premohli.

Sobolenková nastúpila na finále s plánom udávať tempo hry. V prvom sete sa jej to darilo. Američanka robila viac nevynútených chýb a prehrala už úvodnú hru duelu. Dokázala prelomiť podanie súperky na 2:2, no Bieloruska následne predviedla rebrejk a získala hneď aj ďalšie podanie súperky.

V druhom sete Gauffová zlepšila podanie, Sobolenková začala naopak robiť viac chýb v útoku. Američanka dostala jedinú šancu vyrovnať priebeh duelu a využila ju, keď Bieloruska nedokázala udržať podanie v štvrtej hre.

V úvode rozhodujúceho setu sa Bieloruske úplne prestalo dariť. Američanka obmedzila chyby na minimum a prelomila prvé dve podania súperky. Sobolenková ešte dokázala znížiť na 2:4, no v siedmom geme si opäť neudržala servis a Gauffová duel dopodávala do víťazného konca. Gauffová predviedla v prvom sete 10 nevynútených chýb, no v ďalších dvoch dokopy iba deväť. K triumfu jej stačilo predviesť 13 víťazných úderov.