Main Content

Novak Djokovič prechádza turnajom na US Open ako nôž maslom: Nájde premožiteľa?

štvrtok, 31. august 2023 08:47 | Autor: TASR

Novak Djokovič
Novak Djokovič | zdroj: TASR

Srbský tenista Novak Djokovič suverénne postúpil do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Druhý nasadený hráč zdolal v 2. kole Španiela Bernabeho Zapatu Mirallesa za 122 minút hladko 6:4, 6:1, 6:1. V ďalšej fáze nastúpi proti krajanovi Laslovi Djeremu, ktorý vyradil Huga Gastona z Francúzska.

Djokovič využil v prvom sete za stavu 2:2 druhý brejkbal a o niečo neskôr aj prvý setbal. V ďalšom priebehu už mal jasne navrch, keď zobral Zapatovi Mirallesovi päť zo siedmich podaní. O veľké prekvapenie sa postaral Grék Stefanos Tsitsipas, siedmy nasadený hráč podľahol v stredajšom zápase Švajčiarovi Dominicovi Strickerovi v piatich setoch 5:7, 7:6 (2), 7:6 (5), 6:7 (6) a 3:6. Počas svojej siedmej účasti na turnaji vo Flushing Meadows sa tak piatykrát nedostal z druhého kola. Kvalifikant Stricker je v hlavnej súťaži premiérovo a v treťom kole vyzve víťaza duelu medzi Čechom Jiřím Veselým a Franciscom Cerundolom z Argentíny.

Tsitsipas nepotvrdzoval na kurte úlohu favorita. Jeho renkingovo nižšie postavenému súperovi vychádzali krátke údery a darilo sa mu aj na sieti. Grék ho brejkol na začiatku druhého i tretieho setu, no Stricker si zakaždým vzal servis späť a rozhodovalo sa až v tajbrejkoch. Tsitsipas zdanlivo zavelil k triumfu v ôsmom geme štvrtého setu, ktorý vyhral v najrýchlejšom možnom čase. Následne vzal 21-ročnému súperovi podanie, brejk však opäť nepotvrdil a tretí tajbrejk prehral 6:8. Švajčiarsky kvalifikant, ktorý zdolal prvýkrát v kariére hráča z najlepšej desiatky rebríčka ATP, brejkol v záverečnom dejstve súpera pri prvej príležitosti. V ďalšom priebehu predviedol niekoľko es a kontroloval dianie na dvorci. V deviatom geme dokonal prekvapenie, keď využil prvý mečbal.

"Začal som dosť dobre a darilo sa mi od prvého setu. Pomáhali mi diváci, duel bol náročný, trval vyše štyri hodiny. Chcem si užiť zvyšok dňa, osláviť triumf a potom uvidíme. Ťažko hľadám slová," povedal Stricker v rozhovore bezprostredne po zápase.

Do 3. kola postúpil aj Chorvát Borna Gojo po triumfe nad domácim Mackenziem McDonaldom. Súpera zdolal v troch setoch 6:3, 6:4, 6:4. V ďalšej fáze sa stretne s víťazom duelu medzi Čechom Jiřím Veselým a Franciscom Cerundolom z Argentíny.