Main Content

Suslov vie, čo musí zlepšiť: Čo robí pred kvalifikáciou radosť Dudovi?

pondelok, 4. september 2023 20:11 | Autor: TASR

Ondrej Duda
Ondrej Duda | zdroj: TASR

Slovenský futbalista Ondrej Duda by si formu z klubu rád preniesol aj do reprezentácie. Ofenzívny stredopoliar má za sebou vydarený úvod v talianskej Serii A a verí, že sa mu rovnako bude dariť aj v nasledujúcom dvojzápase kvalifikácie ME 2024 proti Portugalsku a Lichtenštajnsku.

Slovenský tím je po štyroch kolách kvalifikácie na druhom mieste tabuľky J-skupiny so ziskom desiatich bodov. Už v piatok 8. septembra o 20.45 h na NFŠ v Bratislave preverí jeho silu favorizované Portugalsko, ktoré je s plným počtom 12 bodov a so skóre 14:0 líder skupiny. Po šlágri s majstrami Európy z roku 2016 nastúpia Slováci opäť doma - zápas s Lichtenštajnskom sa uskutoční v pondelok 11. septembra o 20.45 h na NFŠ v Bratislave. "Oba zápasy sú veľmi dôležité, tak ako každé iné v kvalifikácii. My chceme bodovo tento dvojzápas zvládnuť. Prvý duel je výnimočný pre fanúšikov, ktorí chcú vidieť Portugalsko, taký zápas sa nehrá každý deň, ale my ho berieme ako každý iný. Neberieme ho ako výnimočný, pre nás je dôležitý rovnako ako ten proti Lichtenštajnsku. Máme pred sebou ešte veľa duelov, kvalifikácia je dlhá. My ju máme dobre rozohranú a verím, že to takto pôjde ďalej," povedal Duda.

Tréner Slovákov Francesco Calzona sa bude môcť oprieť o dobrú formu niektorých svojich zverencov. V nemeckej druhej Bundeslige sa darí Lászlovi Bénesovi, v českej Lukášovi Haraslínovi, v drese Kodane sa strelecky presadil dvakrát po sebe obranca Denis Vavro. Duda bol zasa pred týždňom kľúčovou postavou pri triumfe Hellasu Verona s AS Rím. Na víťazstve sa podieľal gólom a asistenciou. "Verím, že si to chalani prenesú aj do reprezentácie. Je dobré, že sú vo forme, je to dobré pre nasledujúce zápasy. Myslím si, že tu dlho nebola takáto situácia, že všetci chalani hrávajú v základe. Dá sa povedať, že ja som sa už vo Verone udomácnil, aj keď som s tým nikdy nemal problém. Ale vrátil som sa po trojmesačnom zranení a nebolo to jednoduché. Podarilo sa mi rýchlo naskočiť do zostavy, ale mám čo robiť, lebo som neabsolvoval prípravu. Ale trénujem a robím všetko pre to, aby som sa zlepšil," uviedol 28-ročný futbalista.

Kvalifikácia pokračuje dvoma kolami v októbri, záverečné dve sú na programe novembri. Na budúcoročný šampionát v Nemecku (14. júna - 14. júla) postúpia prvé dva tímy z každej z desiatich skupín. "Sme v dobrej pozícii, ale nie je o ničom rozhodnuté a potrebujeme získať ešte dosť bodov. V každom zápase sa budeme snažiť bodovať," povedal Tomáš Suslov.

Dvadsaťjedenročný útočník má za sebou pomerne hektické dni, pred tromi dňami odišiel z holandského FC Groningen na ročné hosťovanie do Hellasu Verona. Záujem o neho mal aj slovenský majster Slovan Bratislava. "Mám za sebou ťažké obdobie, keďže som v klube hovoril, že potrebujem zmenu. Oni boli opačného názoru a chceli ma udržať, ale nakoniec sa to podarilo. Pre mňa bola priorita zostať v zahraničí. Slovan urobil všetko pre to, aby ma získal, ale som rád, že som sa dostal do Talianska."

Suslov sa dostal do nemilosti holandských médií, keďže Groningen ho dvakrát po sebe vyradil z kádra z disciplinárnych dôvodov. Kritika sa mu ušla aj od Calzonu. Kormidelník SR uviedol, že mladý útočník neodvádza pre národný tím všetko. "Ja viem, kde mám rezervy, som na seba kritický. Pevne verím, že pomôžem reprezentácii viac. Nie som hrdý na to, že ma dvakrát vyradili z kádra, ale bolo toho na mňa dosť. Chcel som dať najavo, že chcem prestúpiť. Veril som, že sa rozlúčime v dobrom, ale žiaľ. Klubu budem držať palce, aby hneď postúpil do najvyššej súťaže," reagoval útočník.

Duda so Suslovom tak po reprezentačnej pauze zamieria do rovnakého klubu, vo Verone sa ešte nemali čas stretnúť. "Pamätám si ako som odchádzal z Košíc do Legie Varšava, bol tam vtedy Dušan Kuciak, v Herthe som mal zasa Peťa Pekaríka. Takže je dobre mať krajana tíme a niekoho, kto mu pomôže," povedal Duda.