Main Content

V akcii PSV, Marseille, Vavro či Haraslín: Liga majstrov sa začína rozbiehať

pondelok, 7. august 2023 21:22 | Autor: TASR

Trofej Liga majstrov
Trofej Liga majstrov | zdroj: TASR

Do 3. predkola futbalovej Ligy majstrov zasiahnu viaceré renomované kluby. Jedným z nich je holandský vicemajster PSV Eindhoven, ktorý privíta v utorok v úvodnom zápase tejto fázy Sturm Graz. O deň neskôr si v Aténach zmeria sily Panathinaikos s tretím tímom uplynulej sezóny francúzskej ligy Olympique Marseille.

O premiérovú účasť v hlavnej fáze LM stále bojuje aj slovenský šampión Slovan Bratislava, ktorého súperom v 3. predkole je Maccabi Haifa z Izraela. Svoj sen po šokujúcom vyradení Ferencvárosu Budapešť a švédskeho Häckenu BK sníva šampión z Faerských ostrovov. Súperom KÍ Klaksvík, ktorý už má prvýkrát v histórii istú účasť minimálne v skupine Európskej konferenčnej ligy, bude ďalší škandinávsky tím - Molde FK z Nórska.

Pikantný náboj sa črtá v dueli FC Kodaň - Sparta Praha pre dvojicu slovenských reprezentantov. Dres dánskeho šampióna si pravidelne oblieka stopér Denis Vavro a v Sparte zasa podáva kvalitné výkony krídelník Lukáš Haraslín. Druhý menovaný počas uplynulého víkendu strelil gól proti Pardubiciam a má veľký podiel na úspešnom vstupe Sparty do novej sezóny českej ligy. "Rudí" do nej vykročili troma víťazstvami, pričom rovnakú bilanciu má v Dánsku aj ich súper. Ten v 2. predkole LM poľahky prekonal islandskú prekážku Breidablik Kopavogur (2:0 v, 6:3 d). V Arise Limassol pôsobí stredopoliar Július Szöke, jeho mužstvo sa v boji o postup do play off stretne s Rakówom Čenstochová.

V 3. predkole Európskej ligy majú šancu v drese pražskej Slavie zasiahnuť do hry Ivan Schranz, Michal Tomič a Jakub Hromada. Súperom "zošívaných" bude ukrajinské Dnipro-1. Prvý zápas sa hrá v českej metropole vo štvrtok 10. augusta, odveta o týždeň neskôr v Košiciach, kde našiel ukrajinský tím prechodný domov pre vojnový stav vo svojej krajine. V základnej zostave Genku sa udomácnil stredopoliar Patrik Hrošovský, ktorého tím čaká konfrontácia s Olympiakosom Pireus. Zrinjski Mostar, ktorý "spadol" do 3. predkola EL po vyradení Slovanom Bratislava v 2. predkole LM, nastúpi proti Breidabliku z Islandu.

V EKL bude Viktoria Plzeň veľký favorit na postup proti maltskému Gzira United. V 2. predkole sa však "viktoriáni" podľa podobne silnému súperovi natrápili, až v 24. minúte nadstaveného času ich v Kosove vykúpil gól Erika Jirku. Svoje želiezko v ohni má Niké liga zásluhou Spartaka Trnava, ktorý vo štvrtok o 20.00 h nastúpi v Poznani proti domácemu Lechu.