Main Content

Juventus sa odvolávať nebude: UEFA ho vylúčila z pohárovej Európy

sobota, 29. júl 2023 09:27 | Autor: TASR

Juventus Turín
Juventus Turín | zdroj: TASR

Európska futbalová únia (UEFA) vylúčila Juventus Turín z Európskej konferenčnej ligy 2023/2024 a zároveň mu udelila pokutu 10 miliónov eur. Taliansky klub dostal trest za finančné nezrovnalosti pri prestupoch a v účtovníctve, informovala agentúra AP.

Podľa portálu Football Italia je takýto scenár pre "starú dámu" najpriaznivejší, keďže jej hrozil za finančné machinácie oveľa vyšší trest. Talianske médiá už pred tromi týždňami informovali, že vedenie Juventusu s UEFA spolupracuje pri vyšetrovaní a dohodlo sa na forme sankcií. Klub ľutuje trest, no voči rozhodnutiu sa neplánuje odvolať.

"Sme sklamaní z rozhodnutia kontrolnej komisie UEFA. Nesúhlasíme s jej interpretáciou a zostávame pevne presvedčení o legitimite našich krokov a validite našich argumentov. Napriek tomu sme sa rozhodli neodvolať voči verdiktu. Po tomto bolestivom rozhodnutí sa chceme už plne koncentrovať na nadchádzajúcu sezónu a veríme, že sa bude odvíjať na ihrisku a nie v súdnych sieňach," uviedol v stanovisku na klubovom webe prezident Juventusu Gianluca Ferrero.

Pokuta sa môže vyšplhať až na 20 miliónov eur, ak klub nesplní pravidlá finančnej fair play v nasledujúcich troch rokoch. "Juventus porušil predpisy UEFA a nenaplnil podmienky dohody podpísanej v auguste 2022. UEFA preto rozhodla o jeho vylúčení z európskych pohárových súťaží pre sezónu 2023/2024. Okrem toho musí zaplatiť pokutu 20 miliónov eur. Z toho čiastka vo výške 10 miliónov je podmienečná, klub ju uhradí za podmienky, že jeho ročné finančné výkazy za roky 2023, 2024 a 2025 nebudú v súlade s licenčnými a finančnými požiadavkami UEFA," uvádza sa v stanovisku únie. Miestenku v EKL by mala namiesto Juventusu dostať Fiorentina, ôsmy tím minulej sezóny Serie A, UEFA to zatiaľ nepotvrdila.

Talianska futbalová federácia (FIGC) už v máji rozhodla o odobratí desiatich bodov Juventusu, ktorý tak klesol z 2. na 7. miesto tabuľky.

Finančný prokurátor predtým uznal turínsky klub vinným z viacerých finančných priestupkov, ktoré mu ušetrili zhruba 90 miliónov eur na platoch hráčov. Najvyšší taliansky športový súd však v apríli zrušil Juventusu trest a prípad poslal späť odvolaciemu orgánu FIGC. Na jar klubu hrozilo, že príde o ďalšie body, po dohode s FIGC však uhradil pokutu vo výške 718-tisíc eur.

UEFA medzitým viedla vlastné vyšetrovanie finančných machinácií. Začiatkom sezóny udelila "Juve" pokutu vo výške 3,5 milióna eur za porušenie finančnej fair play.