Main Content

Fíni majú istý postup: Rakúsko bolo v hre o body do samotného konca

sobota, 20. máj 2023 18:43 | Autor: TASR

Rakúsko vs Fínsko
Rakúsko vs Fínsko | zdroj: TASR

Hokejisti Fínska zvíťazili v sobotňajšom zápase A-skupiny domácich MS v Tampere nad Rakúskom 3:1.

Úradujúci majstri sveta svojím výkonom opäť nepresvedčili a outsider bol blízko k tomu, aby im zobral body. "Suomi" si vďaka triumfu zabezpečili postup do štvrťfinále.

Fíni sú s trinástimi bodmi na priebežnom druhom mieste a po dvoch voľných dňoch sa stretnú v utorok od 19.20 SELČ s Dánskom. Rakúšania získali na turnaji len bod a v pondelok od 19.20 h nastúpia v priamom stretnutí o udržanie sa v elitnej kategórii proti Maďarom.

A-skupina:

Rakúsko – Fínsko 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)

Góly: 5. Zwerger (Rossi) – 2. Kapanen (Kakko, Määttä), 8. Suomela (Määttä, Koivisto), 59. Oksanen (Bjorninen). Rozhodovali: Holm (Švéd.), Hunnius (Nem.) – Briganti (USA), Hofer (Nem.), vylúčení: 2:0 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 11.785 divákov.

Rakúsko: Madlener – Nickl, Wolf, Zündel, Heinrich, Reinbacher, Brunner, Maier, Strong – M. Huber, Haudum, Wukovits – Thaler, Nissner, P. Huber – Schneider, Rossi, Zwerger – Neubauer, Achermann, Ganahl

Fínsko: Larmi – Ohtamaa, Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman – Rantanen, Manninen, Hartikainen – Kapanen, Suomela, Kakko – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila, Bjorninen, Oksanen

Fíni otvorili skóre duelu už po 79 sekundách, keď sa Kapanen dostal do samostatného úniku a zakončil nad lapačku Medlenara. Rakúšania v 5. minúte vyrovnali, keď Zwerger využil chybu obrany a strelil prvý gól na turnaji. "Suomi" sa však v polovici prvej tretiny dostali opäť do vedenia, Määttä vystrelil a Suomela tečoval puk pred rakúskym brankárom - 2:1.

Severania v prostrednej časti zvýšili aktivitu, no nevyužili svoje šance a držali si stále len jednogólový náskok. Tretie dejstvo malo veľmi opatrný priebeh, Fíni sa sústredili na pevnú defenzívu, s ktorou mali Rakúšania problém sa vyrovnať. V 59. minúte Oksanen potvrdil pre obhajcov titulu zisk troch bodov. Tréner Roger Bader si zobral ešte výzvu pre postavenie mimo hry, no neuspel a tím dostal dvojminútový trest.