Main Content

Domáci Fíni porazili Francúzsko: Bolo to poriadne rozpačité a prekvapivo tesné

streda, 17. máj 2023 21:49 | Autor: TASR

Fínsko
Fínsko | zdroj: TASR

Hokejisti Fínska zvíťazili v stredu vo svojom štvrtom zápase A-skupiny domácich MS v Tampere nad Francúzskom 5:3.

Vďaka triumfu sa posunuli na priebežné štvrté miesto tabuľky práve pred svojho súpera. Na konte majú sedem bodov, Francúzi o tri menej. Úradujúci majstri sveta svojím výkonom opäť nepresvedčili a outsider bol blízko k tomu, aby im zobral body.

Fíni sa po voľnom dni stretnú v piatok o 15.20 SELČ s Maďarskom, Francúzov čaká v sobotu vo večernom termíne Švédsko.

A-skupina:

Fínsko - Francúzsko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

Góly: 5. Pesonen (Pokka, Lammikko), 24. Oksanen (Anttila, Friman), 32. Anttila (Matinpalo), 46. Hartikainen (Manninen, Rantanen), 59. Manninen (Rantanen, Määttä) - 2. Chakiachvili (T. Bozon, Texier), 29. Addamo (Gallet, Leclerc), 50. Bertrand (Chakiachvili, T. Bozon). Rozhodovali: Björk (Švéd.), Fernandez (USA) - Mackey (Kan.), Zunde (Lot.), vylúčení: 2:3 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 11.638 divákov.

Fínsko: Larmi - Ohtamaa, Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kakko, Sallinen, Armia - Kapanen, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Oksanen

Francúzsko: Junca - Llorca, Chakiachvili, Thiry, Gallet, Guebey, Boscq, Onno, Crinon - Texier, Boudon, T. Bozon - Rech, Addamo, Leclerc - Bertrand, Claireaux, Fabre - Valier, Ritz, K. Bozon

Francúzi vybehli na súpera a hala v Tampere utíchla už po 64 sekundách, keď si Larmi nedal pozor na nahodený puk od mantinelu z hokejky Chakiachviliho - 0:1. Aktivita hostí pokračovala a domáci brankár musel hasiť po šanciach Fabreho a Texieru. Fíni vyrovnali v 6. minúte vďaka dorážke Pesonena, ale tlak súpera neotupili a Larmiho už o minútu neskôr zachránila žŕdka. Úradujúci majstri sveta sa rovnako ako v predchádzajúcich zápasoch trápili a nepomohla im ani ich tradičná zbraň - presilovka, keď nevyužili dve za sebou. Po prestávke mali prevahu Fíni a do útoku zavelil ich kapitán Anttila.

V 24. minúte sa po jeho prihrávke presadil z veľkého uhla Oksanen. Na gól síce odpovedal po peknej akcii Addamo, no v 32. minúte poslal "Suomi" opäť do vedenia ich líder. Anttila zaviezol puk do útočného pásma, kľučkou sa zbavil obrancu a spomedzi kruhov prestrelil Juncu. Francúzi hrýzli aj v treťom dejstve, no prišlo vylúčenie Leclerca a presilovku využil strelou bez prípravy Hartikainen. "Galský kohút" však držal hlavu vysoko. Vlastnú početnú výhodu nevyužil, no spolu s ňou zavrel Fínov na vyše dve minúty do ich pásma a z tlaku vyťažil Bertrand gól na 3:4. V 56. minúte mohol vyrovnať Claireaux, ale Larmi vytesnil puk ramenom. Francúzi si v závere zobrali oddychový čas, odvolali brankára, ale inkasovali do prázdnej bránky z hokejky Manninena.