Main Content

Maďari sa dočkali triumfu na MS: Dokázali zvládnuť vypätý duel s Francúzmi

utorok, 16. máj 2023 22:34 | Autor: TASR

Maďarsko
Maďarsko | zdroj: TASR

Maďarskí hokejisti zvíťazili v utorňajšom zápase A-skupiny MS nad Francúzskom 3:2 po predĺžení. Víťazný gól strelil v 62. minúte István Bartalis.

Maďari zaznamenali druhý triumf v elitnej kategórii, prvé víťazstvo si pripísali na svoje konto na MS v roku 2016 proti Bielorusku (5:2).

Francúzi nastúpia na štvrtý duel už v stredu od 19.20 SELČ proti domácemu Fínsku, Maďarov čaká vo štvrtok od 19.20 súboj so Švédskom.

A-skupina:

Francúzsko – Maďarsko 2:3 po predĺžení (1:1, 1:1, 0:0 - 0:1)

Góly: 17. Bertrand (Gallet, Rech), 30. Boudon (Bertrand, T. Bozon) – 20. Stipsicz (Sebök, Hári), 34. Galló (Sebök, Kiss), 62. Bartalis (Erdély, Horváth). Rozhodovali: Frandsen (Dán.), Langin - Mackey (obaja Kan.), Hautamäki (Fín.), vylúčení na 2 min: 5:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3075 divákov.

Francúzsko: Ylönen – Gallet, Boscq, Llorca, Chakiachvili, Guebey, Crinon, Thiry – Boudon, Texier, T. Bozon – Bertrand, Claireaux, Perret – Leclerc, Addamo, Rech – Ritz, Treille, Fabre – K. Bozon

Maďarsko: Bálisz – Stipsicz, Fejes, Szabó, Hadobás, Kiss, M. Horváth, Pozsgai, Garát – Sebök, Galló, Hári – Sofron, Bartalis, Erdély – G. Nagy, Papp, Terbócs – K. Nagy, Csányi, Vincze

Úvodné dejstvo sa nieslo v znamení urputného boja a obom tímom chýbala kreativita. Na prvý gólový moment sa čakalo do 18. minúty, keď využil presilovú hru Bertrand a poslal Francúzov do vedenia. Do kabín sa však odišlo za vyrovnaného stavu, ktorý zabezpečil dvadsať sekúnd pred koncom prvej časti Stipsicz. Maďari sa mohli ujať vedenia v prostrednej časti, ale početnú výhodu o dvoch hráčov nevyužili.

V 30. minúte prišiel zákonite trest v podobe inkasovaného gólu z hokejky Boudona a Francúzi druhýkrát v zápase vyhrávali. V 34. minúte však francúzskej defenzíve ušiel Galló, ktorý prekonal Ylönena, a tak po štyridsiatich minútach bol stav znovu nerozhodný. V tretej tretine dominovala na oboch stranách pozorná defenzíva a zápas dospel až do predĺženia, v ktorom rozhodol o extra bode pre Maďarov Bartalis.