Main Content

Veľká zmena pre Olympique Lyon: Po 36 rokoch končí v klube najsilnejší muž

pondelok, 8. máj 2023 21:07 | Autor: TASR

Olympique Lyon
Olympique Lyon | zdroj: S7

Po dlhých 36 rokoch skončil vo svojej funkcii Jean-Michel Aulas, prezident francúzskeho futbalového klubu Olympique Lyon. Ikonický šéf "Les Gones" odovzdal právomoci americkému investorovi Johnovi Textorovi, ktorý sa stal vlani hlavným akcionárom klubu.

Aulas zasadol na prezidentskú stoličku v roku 1987, keď bol Lyon v hlbokých dlhoch a hral ešte druhú najvyššiu súťaž. Počas jeho éry založil klub renomovanú akadémiu, postavil moderný štadión s kapacitou 59.000 miest na sedenie a v rokoch 2001-2008 získal sedem ligových titulov v rade.

Po Textorovom decembrovom prevzatí Olympique mal Aulas podľa pôvodnej dohody zostať na čele ďalšie tri roky. Lenže účastník Ligue 1 vydal v pondelok vyhlásenie, v ktorom informoval, že 74-ročný francúzsky funkcionár sa stane čestným prezidentom klubu a Textor bude šéf exekutívy OL Group.

Textorova spoločnosť Eagle Football sa stala hlavným akcionárom po tom, ako minulý rok získala 77,49-percentný podiel v klube. Americký biznismen podniká v digitálnych médiách, vlastní aj podiely v anglickom klube Crystal Palace, belgickom druholigovom RWD Molenbeek či brazílskom Botafogu. Informovala o tom agentúra AP.