Main Content

Kristián Pospíšil si na MS 2023 nezahrá: Nezapadá do tímovej koncepcie

utorok, 11. apríl 2023 11:33 | Autor: TASR

Kristián Pospíšil
Kristián Pospíšil | zdroj: TASR

Jedným z trojice debutantov v nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie je obranca František Gajdoš. Najproduktívnejšieho obrancu extraligovej Nitry pozvánka potešila. Naopak, miesto v nej si nevybojoval účastník predošlých dvoch svetových šampionátov Kristián Pospíšil, ktorý podľa asistenta trénera Petra Frühaufa momentálne nezapadá do koncepcie tímu.

Debutantom v národnom tíme je dvadsaťjedenročný obranca František Gajdoš. Počas sezóny zaujal výkonmi v extraligovej Nitre a s 20 bodmi (7+13) sa stal najproduktívnejším obrancom klubu spod Zobora. "Cítim sa výborne, som rád, že ma zavolali do reprezentácie. Každý sa sem chce dostať, z tohto pohľadu je to úžasné. Budem sa snažiť reprezentovať Slovensko najlepšie ako viem. Nemôžem byť nervózny, musím byť sám sebou, hrať svoju hru a nerobiť si z toho veľkú hlavu," povedal tretí najproduktívnejší slovenský obranca Tipos extraligy, ktorý pre TASR potvrdil, že aj v ďalšom ročníku bude pôsobiť v drese "corgoňov": "Hral som veľa, mal som priestor na ľade aj v presilovkách, takže to bola z osobného hľadiska vydarená sezóna," vyjadril spokojnosť Gajdoš.

"Feri Gajdoš mal veľmi dobrý začiatok sezóny, nazbieral nejaké body a automaticky sa dostal do nášho hľadáčika. Je to mladý obranca, ktorý mal svoje výkyvy cez sezónu, ale mal veľmi silný záver základnej časti aj play off. Dúfam, že to potvrdí aj v reprezentácii, formu na to určite má. Už aj v prvých tréningoch dokazuje, že napriek svojmu veku má kvalitu. Verím, že sa vyrovná s rýchlosťou, ktorá ho čaká na medzinárodnom ľade," uviedol asistent trénera a reprezentačný skaut Peter Frühauf.

Korčuliarsky dobre vybavenému obrancovi by mohol práve aktívny herný systém trénera Craiga Ramsayho vyhovovať: "Je to veľa o napádaní a korčuľovaní. Sám pán tréner Ramsay nám stále hovorí, že chce, aby sme hrali rýchly a útočný hokej. Nechce, aby sme iba bránili a cúvali."

Dvadsaťšesťročnému útočníkovi Kristiánovi Pospíšilovi nezabezpečil pozvánku do národného tímu ani vydarený záver sezóny v drese Komety Brno, kam prestúpil na začiatku kalendárneho roka z fínskeho klubu SaiPa Lappeenranta. "My tvoríme reprezentačnú nomináciu na základe veľa atribútov. Momentálne nám do nej Kiko nejakým spôsobom nezapadá. To však neznamená, že sa v budúcnosti neobjaví na zrazoch," povedal Frühauf.

Trénerský štáb zatiaľ nekonkretizoval menoslov zámorských hráčov, ktorí by mohli Slovensko posilniť na MS. Podľa skauta reprezentácie je záujem napríklad aj o útočníka Hartfordu Wolf Pack z AHL Adama Sýkoru: "Bol v reprezentácii a všetci vieme, s akým nasadením ´Syky´ hrá, a čo všetko na ľade dokáže. Je určite v našom hľadáčiku, ale uvidíme, ako sa celá situácia vyvinie. Každé ráno si obnovujeme všetky informácie o týchto hráčoch a rozoberáme ich."

Na úvodný zraz nominovali tréneri brankársku trojicu v zložení Matej Tomek, Samuel Hlavaj a Šimon Latkóczy. Najviac štartov v národnom tíme (8) má na svojom konte z uvedeného tria Tomek, Hlavaj odchytal dve stretnutia a Latkóczy v nominácii debutuje. Vo vrcholiacom play off slovenskej Tipos extraligy sú ešte potenciálnymi adeptmi najlepší brankári súťaže Stanislav Škorvánek z Michaloviec a Jaroslav Janus z Košíc. Na margo ich neskoršieho zaradenia do prípravy na MS sa vyjadril asistent trénera stroho: "Všetko je možné."

Slovenskí hokejisti sa stretnú v rámci prípravy na MS v štyroch dvojzápasoch postupne so Švajčiarskom, Českom, Nemeckom a Rakúskom. Prvý dvojzápas odohrajú na konci tohto týždňa 14. a 15. apríla vo Vispe a Porrentruy proti domácim Švajčiarom.