Main Content

Tréner Portugalska Santos hovorí o posadení Ronalda: Neľutujem to

nedeľa, 11. december 2022 13:06 | Autor: TASR

Portugalsko
Portugalsko | zdroj: TASR

Obrovské sklamanie zavládlo v portugalskom tábore po prekvapujúcom vyradení vo štvrťfinále futbalových MS s Marokom (0:1). Hráči sa nehnevali iba na seba, ale slovne zaútočili aj na argentínskeho rozhodcu Facunda Tella, ktorý ich mal svojimi verdiktmi viackrát poškodiť.

"Je neprípustné, aby nám v takomto zápase pískal argentínsky rozhodca po tom, čo sa udialo včera (v zápase Argentína - Holandsko, pozn. red.) a ako sa Messi sťažoval," hneval sa portugalský obranca Pepe. "Po tom, čo som videl, môžu dať titul rovno Argentíne," dodal skúsený stopér, ktorému sa nepáčilo, že hru rozkúskovali drobné fauly. Podľa Pepeho arbiter snahu portugalského tímu neustále zastavoval a nepáčilo sa mu, že sa v druhom polčase nadstavovalo iba osem minút. "Nenechali nás hrať," zlostil sa.

Portugalci sa už v prvom polčase dožadovali pokutového kopu po zákroku v šestnástke na Bruna Fernandesa. "Bola to podľa mňa jasná penalta. Nikdy v živote som nespadol, keď som sám pred brankárom a môžem strieľať," dušoval sa stredopoliar Manchestru United. "Už pred zápasom sme vedeli, že nebudeme hrať len proti Maroku. Vedeli sme, aký rozhodca nás čaká. Vieme, ako to funguje... V druhom polčase bola hra zastavená na 15 či 20 minút, no arbiter nadstavil iba osem."

Portugalci zvíťazili na strely 11:9 (3:3 na bránku), mali 73-percentné držanie lopty, no svoje veľké šance nedokázali premeniť. "Myslím si, že nebolo fér, že sme prehrali, ale taký je futbal. Sme sklamaní, pretože sme si mysleli, že by sme sa mohli dostať do finále a zvíťaziť tam," uviedol podľa AFP tréner Portugalska Fernando Santos.

Smutnou postavou bol Cristiano Ronaldo. Tridsaťsedemročný útočník opäť chýbal v základnej zostave Portugalska, do hry sa dostal až v 51. minúte. Nastúpil na svoj 196. zápas v reprezentačnom tíme, čím opäť vylepšil národný rekord. V nadstavenom čase sa dostal k pohotovej strele, ale ani on neprekonal brankára Maroka Yassinea Bounoua. Hneď po vyradení sa mu do očí nahrnuli slzy. Emócie nedokázal zakryť a okamžite zamieril z ihriska do šatne, uvedomujúc si, že jeho zlatý sen definitívne vyprchal. S najväčšou pravdepodobnosťou prišiel o poslednú šancu získať medailu na svetovom šampionáte. Doteraz štartoval na piatich MS. V roku 2026, keď bude ďalší "mundial" hostiť Kanada, Mexiko a USA, bude mať už 41 rokov.

Santos po zápase obhajoval opätovné nezaradenie Ronalda do základnej zostavy. "Neľutujem, že som ho od začiatku nechal medzi náhradníkmi. Nič by som nemenil. Veď som postavil jedenástku, ktorá zahrala v osemfinále proti Švajčiarsku vynikajúco. Bolo to jedno z najťažších rozhodnutí, ale neviem myslieť srdcom, musím myslieť hlavou," vysvetlil tréner Portugalska, ktorý mal pochopenie pre Ronaldove slzy: "Ja s Cristianom sme momentálne dvaja najsklamanejší ľudia. Samozrejme, po vyradení cítime hnev a ovplyvní nás to, no taký je futbal, taká je naša práca."