Main Content

Bývalý nemecký reprezentant ostro kritizuje reprezentáciu: Boli sme najväčšími tragédmi

nedeľa, 22. január 2023 15:56 | Autor: TASR

Futbalisti Nemecka
Futbalisti Nemecka | zdroj: TASR

Bývalý prezident Bayernu Mníchov Uli Hoeness si myslí, že Nemci boli na futbalových MS v Katare najväčšími "tragédmi" na ihrisku i mimo neho. Narážal tak na vypadnutie národného tímu už v skupinovej fáze turnaja na druhom šampionáte za sebou i snahu Nemecka presadzovať gestami v Katare boj za ľudské práva.

Brankár nemeckej reprezentácie Manuel Neuer súhlasil s nápadom nastúpiť na zápasy s dúhovou kapitánskou páskou na podporu rozmanitosti v Katare, kde je homosexualita zakázaná. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) to však pred turnajom pod hrozbou sankcií zakázala. Dúhovú pásku si tak počas úvodného zápasu proti Japonsku navliekla v hľadisku aspoň nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová, čo sa však Hoenessovi nepáčilo. "Nemecko sa nikdy neukázalo v takom zlom svetle, ako na týchto majstrovstvách sveta," reagoval Hoeness, pričom dodal, že Faeserovej skutok bol na smiech.

Čestný prezident Bayernu si myslí, že negatívny obraz svetového šampionátu v nemeckých médiách zašiel príliš ďaleko: "My Nemci si myslíme, že dokážeme sami zmeniť svet, to je ten problém. Žiaľ, nie je to možné."

Mníchovský veľkoklub sponzoruje katarská letecká spoločnosť Qatar Airways, pripomenula v súvislosti s jeho výrokmi agentúra DPA. Hoeness už v minulosti kritizoval fanúšikov Bayernu, ktorí žiadali ukončenie tejto spolupráce.