Main Content

Zmeny vo vlastníctve AC Miláno. Ako to ovplyvní talianskeho majstra?

štvrtok, 1. september 2022 09:21 | Autor: TASR

AC Miláno
AC Miláno | zdroj: TASR

Investičný fond RedBird prevzal taliansky futbalový klub AC Miláno od konkurenčnej americkej skupiny Elliott Management za 1,2 miliardy eur. Informovala o tom oficiálna stránka tímu.

"Chceme podporovať našich talentovaných hráčov, trénerov a zamestnancov, aby dosahovali úspechy na ihrisku. Využijeme našu globálnu športovú a mediálnu sieť, naše analytické znalosti, doterajšie výsledky vo vývoji športových štadiónov a pohostinnosť, aby sme dosiahli jeden cieľ - udržať Miláno na vrchole európskeho a svetového futbalu," uviedol vo vyhlásení zakladateľ RedBird Gerry Cardinale.

Klub zdôraznil, že aj vlastníci New York Yankees, budú mať aj "menšinový majetkový podiel" v Miláne, ktoré v minulej sezóne získalo svoj prvý titul v Serie A po 11 rokoch, prostredníctvom svojich majiteľov Yankee Global Enterprises.

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi vlastnil klub od roku 1986 a v priebehu troch desaťročí urobil z Milána tím, ktorý bol v rokoch 1989 až 2007 päťkrát korunovaný za európskeho šampióna. Miláno po víťazstve v lige v roku 2011 sužovali finančné problémy a podpriemerné výkony na ihrisku.

V sezóne 2020/2021 však obsadil tím druhé miesto v talianskej súťaži a vrátil sa späť do bojov o popredné priečky. Po jej skončení však vykázal klub straty vo výške 96 miliónov eur, čo je pokles z deficitu 195 miliónov eur v roku 2020. Účty za minulú sezónu ešte nie sú zverejnené.