Main Content

Cyklista Jan Ullrich nemôže dva roky súťažiť pre doping

štvrtok, 9. február 2012 13:30 | Autor: TASR

Niekdajší víťaz cyklistickej Tour de France, Nemec Jan Ullrich, dostal od Športového arbitrážneho súdu (CAS) v Lausanne trest zastavenia činnosti na dva roky za porušenie antidopingových pravidiel.

Všetky jeho výsledky dosiahnuté od 1. mája 2005 sú navyše anulované. CAS zverejnil v priebehu jedného týždňa už druhé rozhodnutie o dopingovom prípade víťaza Tour de France, v pondelok uložil retroaktívny dvojročný dištanc pre Alberta Contadora.

Ullrichov prípad sa týkal vyšetrovania tzv. Operación Puerto z roku 2006. Podľa sudcov CAS bol Nemec zapletený do kauzy okolo španielskeho lekára Eufemiana Fuentesa. Dištanc platí do augusta 2013, ale má len formálny charakter, v roku 2007 Ullrich oznámil ukončenie svojej kariéry.

Švajčiarsky olympijský výbor, pod ktorý 38-ročný Ullrich na sklonku svojej aktívnej činnosti administratívne spadal, pretože jazdil s licenciou z krajiny "helvétskeho kríža", práve z tohto dôvodu napokon nepokračoval vo vyšetrovaní pretekára, čo Medzinárodná cyklistická únia (UCI) napadla na CAS.

Víťaz TdF 1997 Ullrich si už v roku 2002 odpykal polročný trest za mimosúťažné užívanie amfetamínu. Verdikt CAS ho okrem iného pripraví o tretie miesto z Tour de France 2005. CAS však nevyhovel návrhu UCI, aby Ullrichovi doživotne zakázal činnosť, keďže ide o druhý pozitívny dopingový trest.

© WEBNOVINY